• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  С мобилни поликлиники и аптеки здравеопазването достига до най-малките населени места
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Проф. д-р Костадин Ангелов се срещна с колеги във варненската ДКЦ 1 „Св. Климентина“

  Здравеопазването става категорично приоритет в програмата на ГЕРБ/СДС за следващите четири години. Това заяви проф. д-р Костадин Ангелов, водач на коалиционната листа във Варна на среща- разговор с лични лекари и специалисти в ДКЦ 1 „Св. Климентина“ в морската столица.

  До края на мандата е заложено заплащане на лекарите с 3 средни брутни заплати, на медицинските сестри –с 2 средни брутни заплати, а на санитарите в размер на 1 средна брутна заплата, която трябва да стане 2000 лева.

  С ръста на БВП реално се залага годишно увеличение на бюджета на НЗОК с 500 млн.лева . Това ще даде възможност за увеличаване на броя на направленията в доболничната помощ, цените им, както и тези на първичния и вторичния преглед , които са единствените постъпления за ДКЦ.

  Това ще реши въпроса със заплащането на личните лекари, за които досега имаше временни надбавки, обясни проф.д-р Костадин Ангелов.

  Той подробно разясни пред колегите си Националната програма за 30 мобилни поликлиники и аптеки, за да стигне медицината до най-малките и отдалечени населени места и хората, които живеят в тях.

  Предвижда се и мащабна скринингова програма за ранна диагностика и профилактика на раковите заболявания , които са втората причина след сърдечно-съдовите заболявания, предизвикващи смъртност в страната.

  По отношение на професионалното израстване бяха обсъдени въпроси, свързани с необходима промяна на Наредба 1, за повече шансове на новозавършили доктори с интерес към специалността „Обща медицина“, за въвеждане на система с основни курсове и колоквиуми за лекари , които работят в по-малки болници.

  В срещата участваха и кандидатите за народни представители от ГЕРБ/СДС –Варна Павел Христов, д-р Лидия Маринова и адвокат Бранимир Балачев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg