• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Началникът на ВВМУ: Парадоксално е, че определят морските специалности като безперспективни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ВВМУ

  Като обида към морска България определиха рейтинга на морските специалности в Националната карта на висшето образование, участниците в кръгла маса, посветена на проблема

  Да бъде променена методиката за оценка на висшите училища, използвана при изработването на Националната карта за висшето образование, предлагат от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, съобщи за Радио Варна деканът на навигационния факултет доц. Недко Димитров.

  Днес беше организирана Кръгла маса на тема „Проблеми на морското образование в контекста на Националната карта на висшето образование в Република България“. Повод за дискусията е, че в предложения документ не се отчита реалната реализация на българските морски офицери в глобалната морска индустрия. Техните професии – „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“, са оценени като професии със слаба реализация и ниска степен на интерес и не се отчита действителния принос на българските морски офицери към националната икономика.

  По думите на доц. Димитров критериите в методиката, разработена от МОН, която помага за формиране на визия за състоянието на образованието в национален мащаб, реализацията на студентите и атрактивността на специалностите, работят с обратен знак за Морското училище, тъй като повечето от завършилите плават под чужд флаг или работят за чуждестранни фирми. По оценки, извършени от Националната карта, ние сме класирани на последно място по привлекателност и реализация, което обективно не е така, каза той, като посочи, че проблемът произтича от това, че се отчитат данните за платени осигуровки от моряците в Националния осигурителен институт, а не се ползва регистърът на Агенцията по заетостта.

  Според него това разминаване е определящо и за финансирането на ВУЗ-а.

  Ние подкрепяме усилията на МОН за реализиране на политики за развитие на профила на териториалната структура на висшето образование, но сме заинтересувани да сме в добра позиция, за да можем да получим средствата за образование, които да са адекватни на усилията, които полагаме, категоричен е Доц. Недко Димитров.

  Като обида към морска България определиха рейтинга на морските специалности в Националната карта на висшето образование, участниците в кръгла маса, посветена на проблема. В събитието участие взеха представители на морския бизнес и морски посланици във Висшето военноморско училище “Никола Вапцаров” във Варна. До министерството на образованието и науката вече е изпратена позиция на академичния съвет на Морското училище, в която подробно се описва значението на морските професии и недостига на 145 000 морски офицери в световен мащаб. Парадоксално е ,че морските специалности се определят като неатрактивни и с ниска реализация-посочи пред Радио Варна флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров-началник на ВВМУ.

  Ние не отричаме идеята за създаване на такава карта и търсене на възможности за оптимизиране на системата на висшето образование в България, това е целесъобразно и трябва да се търси решение в тази посока, каза Медникаров, но по думите му методиката, по която се оценяват специалностите трябва да бъде коригирана. Оптимизацията трябва да се прави на база на качеството на предлаганото образование, особено качество, определяно от международни стандарти и да се взима под внимание реалната връзка с индустрията, посочи още той. Най-добрите специалности в Морско училище в картата влизат в графа – крайно безперспективни, отбеляза адмирал Медникаров.

  Като обективен проблем той изтъкна факта, че екипът, който е изготвил рейтинговата система, не е хванал реалния принос на българските морски офицери към икономиката на страната, поради специалния им статут и това, че работят в чужбина. Той е категоричен, че методиката трябва да бъде коригирана, защото в противен случай има риск този рейтинг да доведе до намаляване бройките за държавни поръчки и капацитета на училището.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg