• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Възможно ли е замърсяване у нас след взрива в румънска рафинерия?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и ВВМУ правят инспекции

  РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух след експлозията в румънска рафинерия, която се случи днес следобед. Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла.

  По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България, отбелязва Нова телевизия.

  Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

  МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Анализът ще извърши „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях. Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

  МОСВ чрез РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

  При инцидента в рафинерията Петромидия в румънския град Нъводари загина един служител, шестима са пострадали, съобщава БТА. Компанията КМГИ (бившата група Ромпетрол), която притежава рафинерията, посочи, че пожарът е тръгнал от инсталация за производство на дизелово гориво. Достъпът до района е ограничен.

  От българското външно министерство съобщиха, че при инцидента няма пострадали български граждани.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg