Хотелиери и туроператори се готвят за протест срещу новата заповед на здравния министър

Хотелиери и туроператори се готвят за протест срещу новата заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацарски за райониране на заболеваемостта. Според бранша актуалното развитие на зобяемостта на хората в отделните държави, те ще бъдат „вкарвани“ в червена, оранжева и зелена зона. Хора идващи от страни в червената зона са със забрана за влизане у нас.

„Това е една голяма спирачка пред туристите, които вече са си резервирали почивка. Настояваме да се върне старата заповед – от 1 май, в която много по-ясно и точно е написано как могат да влизат туристите в страната“, посочи Янчо Парушев – хотелиер от съюза на собствениците в Слънчев бряг, информира Би Ти Ви.

„Заетостта на хотелите в Слъчнчев бряг в момента е между 25% и 35%, надяваме се да се увеличи, имаме доста резервации. Заради новата заповед обаче, прогнозите са, че ще има доста отказали се туристи, защото тя е спирачка“, каза още Янчо Парушев.

„Това е една голяма спирачка пред туристите, които вече са си резервирали почивка. Настояваме да се върне старата заповед – от 1 май, в която много по-ясно и точно е написано как могат да влизат туристите в страната“, посочи Янчо Парушев.

„Заетостта на хотелите в Слъчнчев бряг в момента е между 25% и 35%, надяваме се да се увеличи, имаме доста резервации. Заради новата заповед обаче, прогнозите са, че ще има доста отказали се туристи, защото тя е спирачка“, каза още Янчо Парушев. „Още от 18 май до края на месец юни сме изпратили общо 7 писма, подписани от туроператори и организации, до министерствата на туризма и здравеопазването. Нямаме отговор или покана за среща.

В тях искахме предложения, които да улеснят туристическия сезон, а не да го затруднят“, заяви и Иван Кирязов – туроператор. Новата заповед според него не е консултирана нито с министерството на туризма, нито с бранша. Хотелиерите и туроператорите от Южното Черноморие са готови да протестират, ако новите правила за влизане в България спешно не бъдат отменени.