• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Последен ден за пробно машинно гласуване във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Машините за вота може да бъдат тествани от 9 до 17 часа, в зала “Пресконференции” в Двореца на културата и спорта

  Днес е последният ден, в който желаещите във Варна могат да тестват машинното гласуване преди предстоящия вот на 11 юли. Това може да стане от 9 до 17 часа в залата за пресконференции в Двореца на културата и спорта.

  Три машини за електронно гласуване пристигнаха в Районната избирателна комисия във Варна в началото на седмицата, за да бъдат обучени хората, които се притесняват от машинното гласуване на 11 юли. От избирателната комисия препоръчват това да направят по-възрастните и хората, които нямат опит със смарт устройства, отбелязват от БНТ.

  На последните парламентарни избори във Варненска област имаше 675 секции за гласуване и 543 машини. Сходен се очаква да бъде броят на секциите и в изборния ден на 11 юли. Сега обаче във всички секции, където са регистрирани повече от 300 души, имащи право на глас, машинното гласуване е задължително.

  Избирателите ще получат от член на секционната комисия карта с чип, която да поставят в машината с чипа нагоре. След това на екрана се появяват регистрираните партии, като от номер 1 до номер 13 са на първата страница, а останалите на следващата. Гласоподавателят избира някой, при желание може да избере някоя от преференциите, уточняват от РИК.

  В този момент гласоподавателят може да се върне назад и да промени избора си. След това трябва да натисне бутона “Гласувай” и да изчака разпечатка, която да свери, прегъне и пусне в кутия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg