• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Премиера на книга за Цветана Манева на МТФ “Варненско лято” днес
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На Основна сцена на ДТ “Стоян Бъчваров” ще се представи Сатиричният театър “Алеко Константинов” с “Империята на красотата – мадам Рубинщайн”

  Тази вечер от 20:30 часа в Градската художествена галерия ще бъде представена книгата за Цветана Манева – „Тя, Цветана“ на Георги Тошев. Събитието ще бъде съпътствано с концерт на Милен Кукошаров заедно с Кристиян Чернев (виолончело).

  Книгата „Тя, Цветана Манева“ е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова с помощта на семейството, колеги и приятели на Цветана Манева сред които Явор Милушев, Галин Стоев, Любен Гройс, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Стефан Вълдобрев, проф. Атанаса Атанасов, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова и много други.

  Колекционерското издание съдържа три пощенски картички от личния архив на Цветана Манева, непубликувани досега, и уникален аудиозапис с монолог от пиесата „Тъгата на кралиците“ от Яна Борисова в изпълнение на Цветана Манева на фона на музиката на Милен Кукошаров

  „Разговорите ни винаги са били интересни. Този път продължиха с дни. Преливаха от тема в тема и никоя от нас двете не искаше те да приключват. Бяхме две героини, различни, но свързани, корабокруширали на остров, който в случая беше дома на Цветана и докато там отвън се вихреше океан от проблеми, ние седяхме една срещу друга и си говорехме за театър“, споделя Яна Борисова

  „Тези разговори нямат дата. Имат смисъл. Тази книга е за смисъла и спомените, родени от разговорите с една умна жена. За уроците. И паметта като време-убежище за чувствата“ подчертава Георги Тошев.

  Две представления на „Империя на красотата – Мадам Рубинщайн“ на сатиричния театър “Алеко Константинов” са планирани във фестивалната програма на МТФ “Варненско лято” за 5 юли. Те ще са с начален час 18:00 и 20:30 ч. отново на Основната сцена на Варненския театър. В спектакъла участват Бойка Велкова, Михаил Сървански и Силвия Лулчева, а режисьор е самата Бойка Велкова. Сценографията и костюмите са дело на Лилия Бабунова, а музиката е на Теодосий Спасов.

  Австралийският драматург Джон Мисто пише пиесата „Империя на красотата – Мадам Рубинщайн“ през 2017 г. В центъра на сюжета е реална историческа фигура – „лъвицата“ на козметичната индустрия през миналия век Елена Рубинщайн (1872–1965). Тя имигрира в САЩ от Полша, където е родена, и се издига сред най-известните лица в света на красотата. На фона на бляскавия силует на Манхатън от 1950-те години, пиесата проследява борбата за власт на Елена Рубинщайн с нейните съперници Елизабет Арден и компанията „Ревлон“.

  За своята трета поред постановка като режисьор, Бойка Велкова избира ярка нова комедия за конфликта на едно поколение, попаднало в разлома между традициите на миналото и надеждите за ново бъдеще. Пиесата и спектакълът въвеждат в конкурентния свят на успешни бизнес дами, посветени на своето израстване, изпълнени с живот и стремеж към красота. В ролята на Мадам Рубинщайн влиза самата Бойка Велкова и тя се нарежда в галерията на образи на силни жени в нейната кариера.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg