• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Две представления в програмата на МТФ “Варненско лято” тази вечер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  “Бившата мис на малкия град” може да се гледа на сцената на Кукления театър, а моноспектакълът “Плач на ангел” ва Христо Мутафчиев ще е на Основна сцена на Драматичния театър

  Две представления са предвидени в програмата на Международния театрален фестивал “Варненско лято” за тази вечер. От 18:00 и от 20:30 часа на сцената на Кукления театър ще бъде представен спектакълът на Младежкия театър “Николай Бинев”- “Бившата мис на малкия град”. В ролите са Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов, Николай Владимиров. Режисьор на спектакъла по творбата на Мартин Макдона е Владимир Люцканов, сценографията е на Венелин Шурелов, костюмография – Елица Георгиева.

  В малка къща в планинското ирландско градче Лийнан, 40-годишната Морийн живее със своята обсесивна и манипулативна майка Мег, която се нуждае от ежедневни грижи. Във водовъртежа на болезнените взаимоотношения, белязани от битки за надмощие, вечно недоволство и непрестанния дъжд, Морийн мечтае да напусне дома си завинаги. Когато среща неочаквания ухажор Пато Дули, тя се осмелява да мечтае за по-добър живот. Майка ѝ Мег обаче има много по-различни планове…

  „Бившата мис от малкия град“ е първата пиеса на британския драматург с ирландски произход Мартин Макдона. Тя излиза през 1996 г. и постига бурен успех, а авторът се превръща в един от най-интересните съвременни драматурзи, киносценаристи и режисьори ( „В Брюж“, „Три билборда извън града“). Макдона обича да се заиграва със стереотипите в драматургичните жанрове като трилъра и мелодрамата и иронично да ги преобръща. Основен мотив в неговото творчество е насилието в човешките взаимоотношения. Режисьорът Владимир Люцканов поставя „Бившата мис на малкия град“ заедно с талантливия и убедителен актьорски състав като спектакъл за отношенията между хора, които търсят светлината в тунела.

  От 20:30 часа на Основна сцена на Драматичния театър ще представи своя моноспектакъл “Плач на ангел” Христо Мутафчиев. Режисьор е Стоян Радев, сценография и костюми – Елица Георгиева, композитор – Веселин Митев. Представлението е от афиша на Народния театър “Иван Вазов”.

  „Аз съм Христо Мутафчиев и съм тук, за изиграя пред вас пиесата „Плач на ангел“ на Стефан Цанев, най-добрият драматург според мен.“ Така започва спектакълът, който пресреща личностите на двамата изявени театрали. Христо Мутафчиев влиза в образа на Райчо, който излиза от затвора и попада в среда, където доминира усещането, че със свободата е злоупотребено. Парадоксално, той решава да се върне отново в затвора, неспособен да се приобщи към новия свят.

  „В „Плач на ангел“ един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля… Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата… За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение“, разказва режисьорът Стоян Радев.

  Моноспектакълът на Христо Мутафчиев е отличен с Награда „Аскеер“ 2021 за водеща мъжка роля и за режисура.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg