• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна въвежда нова автоматизирана система за събиране на битовите отпадъци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В града вече са поставени 16 нови съда

  Община Варна въвежда нова автоматизирана система за събиране на битови отпадъци, която тестово бе представена пред медиите днес. В града вече са поставени 16 нови съда.  Системата извършва автоматизирано изпразване на контейнерите за смет директно в каросерията на автомобила, посредством лазерно насочване, с минимизиране на човешкия фактор.

  “Убеден съм, че новата система ще доведе до подобряване на качеството на услугата за сметосъбиране, която през последните години беше един от основните проблеми в града”, коментира кметът на Варна Иван Портних.

  Системата за събиране на отпадъци (NORD EASY SYSTEM) е новаторски метод, който ще опрости процеса на събиране на отпадъци. Дейността по сметосъбиране се извършва директно от кабината на автомобила, посредством лазерно насочване и наблюдение на целия процес чрез монитор, разположен в кабината на превозното средство, поясни Милена Неделчева, началник-отдел в общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Съдовете са удобни за ползване, тъй като капакът се отваря с педал, след което автоматично се затваря. Това означава, че отпадъците няма да бъдат разпилявани от птици. Контейнерите са по-обемни от досегашните и не могат да се местят. Предвидени са три вида – с обем 2250, 3000 и 3750 литра.

  Автоматизираната система ще бъде внедрена на три етапа. Първият етап на въвеждане е в рамките на 90 календарни дни, до една година, в който ще бъдат подменени общо 60% от обема на съдовете, които ще се обслужват от седем специализирани компакторни машини. Финал ще бъде сложен с третият етап, при който над 80% от обема на съдовете на територията на община Варна ще бъдат сменени.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg