• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Рибните запаси намаляват
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Основните причини са замърсяването, свръх улова и климатичните промени, алармират учени

  Рибните запаси намаляват. Това констатират учени, които се занимават с тяхното изследване. Основните причини са замърсяването, свръх улова и климатичните промени. Тенденцията е валидна и за Черно море, каза за Радио Варна директорът на Института по рибни ресурси Елица Петрова. Мерки се вземат. Една от тях са квотите. В Черно море квоти има за улова на калкан и трицоната.

  При констатирано намаляване на икономически важните рибни ресурси, през последните години се наблюдава тенденция на относително запазване на тяхното количество, информира директорът на Института по рибни ресурси Елица Петрова.

  “Което, разбира се като учени, не ни дава основание да кажем, че имаме подобряване на запасите. Знаете, че ние сме много внимателни с тези думи. По-скоро имаме стабилизация. Сега, предполагам, че това се дължи и на мерките, които се вземат, на рестрикциите, които има към нас по отношение на това, че сме членове на Европейската комисия – Румъния и България. Имаме повишаване на качеството на научните изследвания през годините. Чрез програмата за събиране на данни в сектор “Рибарство” на практика се даде възможност да се правят регулярни и повече изследвания.”
  Точно повишаването на качеството и прецизността на изследванията бяха част от акцентите на полевата експедиция по проект за насърчаване на иновативните технологии за оценка на рибни и нерибни ресурси. Повече от Валери Пенчев, председател на Асоциацията за изследване и развитие на черноморското крайбрежие река Дунав.

  “И сега ние се събрахме за 14 дни тук в рамките на един малък изследователски кораб, на който се опитахме да демонстрираме може би най-съвременните уреди по отношение на оценката на рибните запаси и измерване на качеството на водата.”

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg