• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  33% от децата у нас са застрашени от бедност или социално изключване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Смъртността на деца у нас е 5,1%, което е по-високо спрямо процента на детска смъртност в ЕС

  1371 са децата, които са вписани в регистъра за осиновяване. От тях 741 са с увреждания или изоставане в развитието. Това става ясно от данни на Агенцията за социално подпомагане за миналата година, предоставени на фондация “За нашите деца”.

  През изминалата година малчуганите, настанени в дом за медико-социални грижи, са били 408, сочат още данните на АСП.

  Още е посочено, че 33% от децата до 17 години у нас са застрашени от бедност или социално изключване, сочат данните на Евростат. Смъртността на деца у нас е 5,1%, което е по-високо спрямо процента на детска смъртност в ЕС – 3,4%, предава “Монитор”

  Причините за изоставянето на деца според фондация “За нашите деца” са бедността и липсата на подкрепа от близки. Експертите смятат, че не са добре развити подкрепящите услуги за децата от 0 до 3 години.

  Положителните цифри сочат, че 1617 са децата, семействата и специалистите в центровете за социални услуги в София и Пловдив, от които 690 деца и родители са получили допълнителна подкрепа и консултации по програма The Human Safety Net. През 2020 г. чрез програмата са били подкрепени 1552 родители и 902 деца в София и Пловдив.

  Според данните, посочени в годишния отчет на фондацията, 277 са семействата, в които са предотвратили риска от раздяла с детето, а 270 са участниците в обучения за родителски умения и обучителни групи, целящи да помогнат на семействата да постигнат сигурна семейна среда.

  Програма “Ранно детско развитие” съчетава в себе си създаването на нови центрове, където децата и родителите
  да получават цялата необходима комплексна и специализирана подкрепа, от която имат нужда, преструктурирането на стари и създаването на нови програми, привличането на специалисти – логопеди, психолози, семейни консултанти, рехабилитатори, педагози.

  В края на миналата година е отворил врати Дневен център “Развитие”, в който деца на възраст между 0-7 г. с трудности в развитието и заболявания на централната нервна система могат да получат нужната им подкрепа. Според годишния отчет на фондацията дългогодишните им корпоративни дарители и новите им партньорства ги подкрепили с нужните ресурси, така че да може подкрепата на хилядите деца и семейства в София и Пловдив да продължи. Пандемията вдъхновила и създаването на програма “Спешна семейна подкрепа”, чрез която успели да осигурят хранителни продукти и социална подкрепа за 120 семейства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg