• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба “Дребни сладки” представя Доника Кирова
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вижте къде може да се насладите на най-новите живописни творби на художничката

  Изложба живопис на Доника Кирова ще бъде представена в АТЕЛИЕ, ул. “Архимандрит Филарет” 10 във Варна. Откриването е от 18 часа днес. Експозицията е озаглавена “Дребни сладки”.

  Названието на изложбата е провокирано от малките размери на творбите. Отделно се свързва и с храната и насладата от нея – като мотив в част от произведенията, поднесен в различни аспекти на значението й.

  “Полет с нар” Доника Кирова 2021 г.

  “За храната и пластовете. Храната присъства в изложбата чрез серия изображения както като реален, така и като иносказателен обект; храната като философия, като страст, като сбор от енергии, които „поглъщаме” не само с телата си. Всъщност, ако допуснем, че храната е първичният, действителен обект, в него реално може да се открият вторични, третични и пр. нематериални елементи, но само с известна проява на проницателност от наша страна. Този цикъл живописни работи е едно намигване към откриването на втория план, към вътрешността, към това, че същественото често се крие под повърхността”, коментира творбите си Доника.

  В експозицията се разграничават три тематични серии: Алегории (маслени бои върху панели от дървесина); Храна и пластове (селективна живопис/маслени бои върху дърво); Импресии с ангели (рисунка/акварел).

  “Известно е, че алегорията представлява дума, израз, изображение, което говори или показва едно, а се разбира друго; изразява се отвлечено, абстрактно понятие посредством конкретен образ. Тук алегориите са лица – лицата на нещата или нещата, на които даваме лица. Изрисувани по този начин, те приличат на маски за театър, тъй като са приблизително в действителен размер спрямо човешката глава”, отбелязва Доника.

  “Алегория на иронията” – Доника Кирова, 2021 година

  Доника Кирова е родена през 1974 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Андрей Даниел. Работи в областта на живописта, рисунката, фигуралната композиция, натюрморта и артинсталацията. Определя стила си като ироничен романтизъм или романтичен иронизъм. Нейни творби са собственост на частни колекции в Германия, Италия, Испания Швейцария, Канада, Русия, България. Живее и работи във Варна. Преподавател е във Варненския свободен университет.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg