"Галъп": Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, но повечето от гласувалите не одобряват прибързания начин, по който Слави Трифонов обяви проекта си за кабинет. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл".

75,6% от гласувалите избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ – 15,6%. В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че депутатите няма да успеят да излъчат правителство, а 39,9% вярват, че ще успеят.

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на лидера на ИТН преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. 50,4% от гласувалите обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват.

На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.