• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Заетостта през уикенда по българското Черноморие е голяма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Онези туристически предприятия, които се ориентираха към българския пазар, в момента са изключително печеливши, отбелязва директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

  “В ситуация на пандемия туристическите предприятия трябва да избират своята политика. Много експерти казаха, че туристическият сектор трябва да се преориентира към българския пазар, който отбеляза голям ръст. Навсякъде се чува твърдението, че българите преоткриха Черно море – по-вярно е да се каже, че хотелиерите преоткриха българските туристи. Онези туристически предприятия, които се ориентираха към българския пазар, в момента са изключително печеливши”. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

  “Много е голяма заетостта през уикенда на българското Черноморие. Има български хотели, които предлагат и допълнителни услуги – СПА, басейни. Градове като Банско или Велинград също са заети през лятото”, отбелязва Драганов.

  „През уикенда имаме 240 000 пътувания, които ще достигнат до 280 000 в началото на август – това са българи, живеещи в България. Тук може да добавим и туристи от Румъния и Чехия. Голямото предимство на страната ни е, че България се запази като зелена територия“, добави още Румен Драганов, визирайки епидемиологичната обстановка у нас, свързана с коронавируса.

  Директор на Института за анализи и оценки в туризма изрази мнение, че устойчивият туризъм като къщите за гости, семейните и малките хотели, трябва да бъде подпомогнат.

  В България бяха въведени нови ограничения зa гражданите на Великобритания, които са в червената зона, които доведоха до анулиране на резервации по Южното Черноморие. Първият чартърен полет, който се очакваше да тръгне от Великобритания към страната ни, е отменен.

  Румен Драганов подчерта, че само за първата седмица ще загубим около 14 000 британски туристи.

  “Решението на Кунчев е правилно от гледна точка на това, че е по-важно да запазим България като зелена зона, тъй като ако вкараме Делта варианта по българското Черноморие, това означава, че веднага ще трябва да отпишем други дестинации и щетата ще бъде по-голяма“.

  През 2019 г. сме имали около 97 000 англичани само за месец август. Миналата година сме имали 13 000. Туризмът ще се движи в рамките на 60-70% заетост в сравнение на 2019 г., каза Драганов.

  “Сезонът протича по време на пандемията. Туристическите предприятия трябва да се нагласят според ситуацията, независимо дали са свързани с хотелиерство, ресторантьорство или са превозвачи. В тези условия имаме фирми, които определено показаха устойчивост тази и миналата година“, отбелязва Драганов.

  „Ние въведохме едно ново понятие, което се нарича индустриализиран и дисперсен туризъм. Индустриализираният туризъм са фирмите, които се занимават с туризъм на индустриализиран принцип – там самият пакет се продава от туристически агент в дестинацията, в която е туристът. Осигурява се билет до дестинацията, превоз до хотела и след това връщане”, обясни гостът.

  Това се нарича чартърна верига, която може да бъде прекъсната от мерките, взети от националния здравен инспектор. Силно нарушена е сигурността на индустриалния туризъм – няма никоя фирма да започне чартърни полети при положение, че някой може да прекрати процеса. При дисперсния туризъм няма значение от дестинацията – туристите сами планират почивката си, добави още Румен Драганов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg