• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  По Черноморието: Апарати ще измерват вълнението на морето и температурата на водата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Информацията е важна най-вече за корабоплаването, но ще бъде полезна и за гражданите, категорични са от НИМХ-Варна

  Специални апарати, които измерват вълнението на морето и температурата на водата, са инсталирани по българското Черноморие. Проектът е на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна и ще улесни работата на синоптиците, които досега са преценявали на око вълнението на морето, съобщава БНТ. Информацията е важна най-вече за корабоплаването в западната част на Черно море, но може да се ползва и от гражданите.

  Метеорологичните буйове са разположени в различни точки по цялото Черноморското крайбрежие. Информацията, която предоставят, доскоро се е определяла визуално. Специалистите преценявали на око силата на морското вълнение, а температурата на водата измервали с термометър от брега.

  “Поставихме 6 буя за данни, които са разположени на Шабла, Калиакра, Варна, Емине, Бургас и Ахтопол. От тези буйове получаваме данни за височина на морската вълна, направление, откъдето идва вълнението, периода, през който преминава отделната вълна, температура на морската вода, посока, скорост на вятъра над водната повърхност. Целта беше с поставянето на тези буйове и автоматизиране на тази система с тази апаратура да се правят вече професионални инструментални измервания, които се по-чести и могат да се обработват съответните анализи”, поясни пред БНТ директорът на НИМХ-Варна Иван Иванов.

  Данните, които апаратите предоставят, са необходими и за метеорологичния обмен между България и чужбина.

  “Има специализирана група по морска метеорология в Националния институт по метеорология и хидрология в София, които използват тези данни в техните модели. И след като се натрупа база данни, те ще се обработят и предоставят на проектанти, които в бъдеще ще проектират инфраструктурни обекти”, допълва Иванов.

  Данните от измерванията се разпространяват в реално време и могат да се ползват и от гражданите. Те се обновяват на всеки половин час и се публикуват в страниците на БТА и на Националния институт по метеорология и хидрология. Опазването на буйовете в морето обаче се оказва нелека задача за служителите на филиала във Варна.

  “Има много рибари и особено тези, които се занимават с тралене за по-масово ловене на риба, има опасност тези буйове да попаднат в техните мрежи. Най-трудното е да намерим подходящо място, където да ги закотвим, за да не ги скъсат или разрушат. Или отделно някой кораб да ги удари…отделно имаме и вандализъм. Вече има един в Бургас, който го отрязаха и го откраднаха. Добре, че има джипиес, че успяхме да го намерим, отбелязва Иванов.

  Апаратите редовно се нуждаят от почистване и поддръжка, за да не се покрият с водорасли и миди. Затова профилактика се прави на всеки 3 месеца.

  “Наемам лодка, с която ми помагат колеги и съответно ги издърпваме на лодката, почистваме ги внимателно, защото те са пластмасови, не можем да ги драскаме с твърди предмети”, обяснява Иванов.

  За да получи средства за купуване и поддръжка на апаратурата, Националният институт по метеорология и хидрология във Варна участва в консорциум с още осем научни института и университета у нас. Те са кандидатствали за финансиране от държавата с проекти от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg