• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Българските емигранти изпращат над седем пъти по-малко пари на своите близки в родината
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През месец май сънародниците ни зад граница са изпратили 16,2 млн. евро на роднините си в страната, при 122 млн. евро за същия месец на 2019 г. показват данни на БНБ

  Българските емигранти изпращат над седем пъти по-малко пари на своите близки в родината спрямо превежданите суми преди пандемията. През месец май българите зад граница са изпратили 16,2 млн. евро на роднините си в страната, при 122 млн. евро за същия месец на 2019 г. показват данни на БНБ.

  Получените през май средства от българи в чужбина са почти толкова, колкото и през месец май миналата година. И през април получените пари от емигрантите бяха колкото година по-рано. Оказва се, че повече от година след началото на пандемията от Covid-19 кризата за българите зад граница не си е отишла. А доходите им не позволяват да изпращат толкова пари, колкото преди пандемията.

  Мерките срещу разпространението на Covid-19 в страните по света доведоха до ръст на безработицата, а много от българите зад граница работят в секторите, които бяха най-тежко засегнати от кризата – ресторанти и хотели. В резултат много българи се върнаха в родината.

  В България си дойдоха не само хора, които са загубили работата си в чужбина, но и много емигранти, които могат да работят от разстояние за компании на запад. Те не бързат да се връщат в чужбина и продължават да работят от България.

  Постепенно мерките срещу Covid-19 по света бяха премахнати, но реално оборотите не са се върнали на нивата от преди пандемията. Освен това за много от емигрантите, които са загубили работата си по време на пандемията, сега е трудно отново да намерят работа в чужбина. Всичко това не позволява на емигрантите да изпращат същите суми, както през 2019 г.

  За първите пет месеца на годината получените от емигранти суми са общо 70,1 млн. евро, показват данните на БНБ, цитирани от “Труд” и dnes.bg. Това е с 458,8 млн. евро, или с 87,6% по-малко спрямо същия период на 2019 г., когато все още нямаше Covid-19. Традиционно най-много пари изпращат българските емигранти в Германия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg