• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Предават на Белгия двама българи, обявени за международно издирване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Задържани са във Варна

  Варненският апелативен съд потвърди решения на Варненския окръжен съд, който е допуснал предаването на двама български граждани на Кралство Белгия за провеждане на наказателно преследване.

  Първоинстанционният съд в Антверпен е издал Европейски заповеди за арест на 55-годишният Стефан Д. и на 46-годишния Милен М., като извършители на грабеж, придружен с насилие, кражба при утежняващи обстоятелства и противозаконно лишаване от свобода. Според документа, на 19 октомври 2020 г. в дома на жертвата е извършена кражба, като човекът е бил задържан в дома си и подложен на продължителен побой. Целта била сейф с ценни предмети, сред които златни кюлчета с тегло 38 кг. В групата участвали още трима българи. Въз основа на издадената Европейска заповед за арест Стефан Д. и Милен М. били обявени за международно издирване. Задържани са във Варна.

  Защитата поиска от втората инстанция да откаже предаването на българските граждани, тъй като вижда противоречия в ЕЗА относно извършените престъпления. Не била достатъчно изяснена и степента на участието им. Освен това адвокатът смята, че не са получени достатъчни гаранции за осигурено право на защита.

  Апелативният прокурор заяви, че жертвата е била нападната и бита в продължение на 16 часа, а заподозрените са откраднали ценни вещи, след което избягали в Нидерландия. Белгийската страна е предоставила гаранции, че при окончателно осъждане, двамата ще бъдат върнати в България за изтърпяване на наказанията.

  Апелативният съд прие жалбите за неоснователни. Двете Европейски заповеди за арест отговарят на законовите изисквания. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателството, макар в случая да не се изисква двойна наказуемост. Апелативната инстанция потвърди извода на Окръжния съд, че от белгийска страна са предоставени гаранции за осигуряване на необходимата закрила на българските граждани – при осъдителна присъда да имат възможност за изтърпяване на наказанията в родината си. Апелативният съд също счита, че няма основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест. Съдебният състав намира, че материалите по делото подробно е описано участието на лицата, чието предаване се иска, в разследваната престъпна деятелност, макар че степента на участието им не може да се отчита в настоящото производство. В случая съдът се ръководи от принципа на взаимното признаване, който задължава националния съд на страна–член на Европейския съюз да изпълни съдебен акт, постановен в друга държава от общността.

  Въззивната инстанция не намери основания за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двамата.

  С тези аргументи Апелативният съд прецени като правилни решенията на Окръжен съд – Варна и ги потвърди изцяло.

  Настоящите решения на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg