• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стартира Лятна филмомания 2021 Банско!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Приключенско кино под звездите от 22 до 24 юли

  И тази година по традиция от 22 до 24 юли ще се пренесем под звездното небе на Банско и Пирин планина със селекция от най-приключенските и екстремни филми през последната година! Прожекциите стартират в 21:00 ч. на централния площад „Никола Вапцаров“. Всички гости на Банско ще получат филмов подарък под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино с 8 филма от Австралия, Германия, Испания, Полша, Франция, Италия и Австрия. Програмата представя истински истории за смелост, приятелство и солидарност, снимани на едни от най-трудно достъпните и отдалечени места на нашата планета – Хималаите, Патагония, Гренландия, Доломитите, Алпите, Тасмания и вълните на Хаити.
  Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2021″ представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите в три летни вечери.

  ТЕМАТИКА
  История, приключения, пътешествия, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, Base-jumping, проникване в пещери и др.
  При дъждовно време прожекциите ще се проведат в голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.
  Вход свободен!
  Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.
  ПРОГРАМА
  22 юли, четвъртък
  21:00 ч. – 22:00 ч. – ”Никога да не стигнеш“, Полша, Бартош Лишек, Пьотр Стшежиш, 60`
  „Никога да не стигнеш“ е история за живота на Пьотр – съвременен номад, който се скита по света на велосипеда си повече от 20 години. Прекарва безброй самотни нощи в необитаеми земи, срещи с други пътешественици и неумолимото им желание да не стигнат до крайната точка. Всичко това включва едно завладяващо пътешествие за главния герой от момента на раждането му.
  22:00 ч. – 22:40 ч. – „Урко – катерене в настоящетo“, Испания, Висенте Холгадо, 40`
  Документален филм за живота и личността на Урко Кармона – световен шампион за пара катерачи. В продължение на 2 години се заснема живота на този млад катерач, който е загубил крака си при пътнотранспортно произшествие на 15-годишна възраст. Историята ни показва неговите върховни постижения, приятелство и сила, които са философия на живота му. Неговите ежедневни предизвикателства и безпокойства, връзката с природата, хиндуизма и живота на световен шампион, живеещ в планината Хуеска в микробус.
  22:40 ч. – 23:04 ч. – „Анба, в сърцето на Хаити“, Франция, Владимир Селие, Жулиен Надирас, 24`
  Оливие Теста проучва пещерите на Хаити от 2009 г. насам като ръководител на експедиции, обучения и геоложки проучвания из страната. Следвайки спелеолога в обиколките му из пещерите, авторите създават пъстроцветен ритмичен портрет на Перлата на Антилите.
  23 юли, петък
  21:00 ч. – 22:40 ч. – „Паяци“, Италия, режисьор Филипо Салвиони, 100`
  През 1946 г. група млади хора от Леко, обединени от жаждата за катерачески приключения, поставят началото на знаменития клуб “Пяците от Леко” (“Ragni di Lecco”). Използвайки архивни фотографии, непоказван видеоматериал и неиздадени интервюта, филмът пресъздава невероятната история на тази общност, чиито членове и до днес участват активно в писането на историята на световния алпинизъм.
  22:40 ч. – 22:50 ч. – „Сам“, Германия, Франц Валтер, Роберт Йаспер, 10`
  Всяка година ставаме малко по-стари. Един ден ставаш на 50 години. Ти решаваш как да отпразнуваш. Алпинистът и планински водач Роберт Йаспер се отправя към Гренландия за соло еспедиция. Напуска малкото селище Кулусук с морския си каяк. След дванадесет дни гребане и носене на тежки товари Роберт достига базовия си лагер в основата на Молар Спайър. Спокоен, концентриран и напълно сам, той започва изкачването на тази 500-метрова скална стена.
  22:50 ч. – 23:23 ч. – „Аарон Дурогати – игра с невидимото“, Италия, Матео Веторел, Дамиано Левати, 33`
  Никой не е застрахован от ударите на съдбата – рано или късно се случва нещо, което не можеш да избегнеш. Важното е да успееш да се стегнеш и да продължиш напред. Всяка одисея се нуждае от своето море: сред огряната от есенно слънце самота на Доломитите Аарон Дурогати – великолепен пилот и истински естет в летенето, поема на своето пътуване към умението след като си паднал, отново да се изправиш в цял ръст. Интимен и завладяващ разказ за уязвимостта и способността да се противопоставиш, за преоткриването на летенето като чисто удоволствие и чисто себеизразяване.
  24 юли, събота
  21:00 ч. – 23:00 ч. – „Манаслу“, Австрия, Гералд Салмина, 123`
  Идеята за филма се базира на житейската история на Ханс Камерландер, най-значителните му успехи и трагедии. Триумфът, с който става световно известен, е най-бързото изкачване на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 г., последвано от първото ски спускане от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му момент е през 1991 г. на връх Манаслу в Непал, когато трагично изгубва двама от най-добрите си приятели. През есента на 2017 г. Камерландер и партньорът му Щефан Кек се връщат към Манаслу, за да изкачат 8163-метровия връх и евентуално да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това изкачване не само е предизвикателство за Ханс Камерландер, но и отново го изправя пред трагедията от 1991 г., която той все още не е успял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на нашето време, представен чрез архивни кадри и с помощта на много актьори в изиграни сцени.
  23:00 ч. – 23:35 ч. – „Проектът Лоракс“, Австралия, Пийт Уили, 35`
  Шестима приятели се отправят на решителна мисия да изкачат и след това да направят BASE скок от Лоракс, страховито изкачване по Frenchman’s Cap в усамотените част на западна Тасмания. Заобиколени от част от най-девствената пустош в цяла Австралия, те се сражават с екстремно време и сурова местност, разчитайки на уменията и хумора си, за да достигнат своята цел.
  Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg