• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Днес почитаме Света Мария Магдалена
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Тя е мироносица, следваща Христа до разпятието му и свидетелка на възкресението му

  Света Мария Магдалина (на иврит: מרים המגדלית, на старогръцки: Μαρία ἡ Μαγδαληνή, на латински: Maria Magdalena), срещана и като Мария Магдалена, е християнска светица, новозаветен персонаж, предана последователка на Исус Христос, мироносица, следваща Христа до разпятието му и свидетелка на възкресението му.

  В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалина има известни различия – православната я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса (Марк 16:9), която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия, докато

  в католическата църква дълго време нейният образ легендарно, но неправилно се идентифицира с каещата се блудница Мария от сестрите Марта и Мария.

  Естеството на връзката между Исус Христос и Мария Магдалина е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

  Надали има друг художествен персонаж като Мария Магдалина в историята на изкуството, който да е бил толкова култов обект на вдъхновение и многобройно пресъздаване. Образът на Мария Магдалина преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.

  В киното на 21 век Мария Магдалина е изиграна от Моника Белучи в популярния филм “Страстите Христови” на Мел Гибсън.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg