• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  България остава последна по ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Само 18% от българите над 18 години са ваксинирани с първа доза, а 16,2% са напълно имунизирани

  България продължава да е на последно място по ваксинирани в ЕС. Това показват последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ЕСDC), публикувани днес.

  Само 18% от българите над 18 години са ваксинирани с първа доза, а 16,2% са напълно имунизирани срещу COVID-19, отбелязва БНТ.

  Говорител на Европейската комисия каза днес, че Брюксел е разтревожен от ниските нива на ваксинация в някои държави и е готов да предоставя помощ. Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес продължава да посещава страните, в които има проблеми с процеса на имунизация. Наскоро тя беше и в София.

  Досега в ЕС напълно ваксинирани против COVID-19 са 54.7 на сто от пълнолетните или 200 милиона граждани. Според Еврокомисията има осигурени ваксини за постигането на целта до края на месеца делът на изцяло имунизираните в ЕС да достигне 70 на сто.

  Малта е на първо място в ЕС по процент напълно ваксинирани граждани – 82,7%, следвана от Ирландия, Унгария и Белгия. На предпоследно място (преди България) по най-малко имунизирани е Румъния с 30,1% напълно ваксинирани граждани.

  Европейката комисия предложи днес държавите да въведат възможност COVID сертификатите да бъдат преварявани преди пристигането на пътуващите по летищата. ЕК предлага държавите, летищата и авиокомпаниите да се споразумеят кой да отговаря за проверките в отделните държави.

  Брюксел очаква този месец броят на европейските полети да достигне 60 на сто от равнището от предпандемичната 2019 година.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg