• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Концерт на “Арс Нова Люкс” тази вечер във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ансамбълът, който е с вариращ състав и обединява музиканти с различен произход, ще се представи в двора на Археологическия музей

  Eлегантен концерт на открито в двора на Археологическия музей на ансамбъл “Арс Нова Люкс” ще запознае ценителите с музикалната култура на Люксембург. Проявата е тази вечер и ще започне в 20 часа в двора на Археологическия музей като част от прогамата на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 Гостуването на ансамбъл “Арс Нова Люкс” на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 се осъществява със съдействието на Министерството на културата на Люксембург и Люксембургския културен фонд FOCUNA.

  Ансамбълът, който е с вариращ състав и обединява музиканти с различен произход, се е посветил на популяризирането на съвременната музика. Във Варна формацията ще се представи в състав Мария Митева – флейта, Кае Шираки – пиано, Оливие Дартевел – кларинет и Люк Хемер – вибрафон, перкусии.

  Специален гост ще бъде българският перкусионист Мирослав Димов, чиято звезда блесна през 2014 г., когато спечели първа награда на международния фестивал за ударни инструменти в Пескара, Италия.

  Членовете на ансамбъла завършват своето образование в престижни музикални университети в Германия, Франция и Австрия и са солисти и преподаватели в Консерваторията в Люксембург, музикалното училище в Дюделанж и UGDA. Основан през 2014 г., Ars Nova Lux е известен в цяла Европа с участия на международни фестивали като Sofia Music Weeks – България, Prazske Muzy – Чехия, “Luoghi Immaginari” – Италия, “Les Abbatiales” Villers-Bettnach, Франция, “World Music Artist” – Италия. Музикантите се изявяват и във Филхармонията в Люксембург на известния фестивал за съвременна музика Rainy days“ и в поредицата “Fräiraim”.

  На концерта във Варна ще чуем творби от съвременни композитори, представящи музиката ХХ и ХХI век. Акцент сред тях е създателят на танго нуево Астор Пиацола, 100-годишнината от рождението на когото се отбелязва сега от музикалния свят. Той присъства в програмата с някои от най-красивите си композиции – Libertango, Oblivion, Muerte del Angel. Ще чуем пиеси и от Оливие Дартевел, Кристиян Скубала, Иван Буманс, Сергей Герасимец, както и от българските автори Милчо Левиев, Албена Врачанска и Димитър Бодуров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg