• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  За седмица: Десетки подадени сигнали с приложението „Защити гората”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ако видите незаконни дейности, съобщете веднага онлайн

  Граждани вече могат да подават сигнали за незаконни дейности в горите чрез мобилно приложение. То е нарича „Защити гората”. Създадено е съвместно с Изпълнителната агенция по горите и доброволческите организации „Гората.бг” и „Природен”, това каза за Радио Варна единият от авторите на идеята – Никола Рахнев. Приложението е активно от една седмица, като вече е изтеглено от над хиляда човека. Подадените сигнали са десетки.

  Никола Рахнев описа как може да бъде подаден сигнал чрез приложението: „Хубаво е то да бъде изтеглено още преди да отидете в гората, а в самото приложение е описано за какви нарушения да се следи. Ако човек се движи по пътя и види претоварен камион с дървета, например, има възможност да провери неговия номер директно в системата на Агенцията по горите. Можете да направите снимки и да ги изпратите до агенцията, а приложението само засича вашето местоположение. Обикновено инспекторите от ИАГ проверяват сигнала в рамките на няколко дни”.

  „Имаме висока активност, което е изключително важно, защото аз вярвам, че само всички заедно можем да опазим горите и да се преборим с политически интереси, лобита и дървената мафия. През годините ние не засаждаме само дървета, ние засаждаме промяна, осъзнатост. Виждам как промяната се случва и съм сигурен, че накрая ние ще спечелим”, подчерта Никола Рахнев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg