• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Според проучване: Варна е град на четящи хора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Varnautre.bg

  Близо 60 от водещите български издателства ще се представят в “Алея на книгата” в морската столица – от 30 юли до 8 август

  12-ото издание във Варна на най-голямото пътуващо книжно изложение в България – „Алея на книгата” започва утре – 30 юли и ще продължи до 8 август. Официалното откриване е от 18 часа в Литературния кът, който е обособен на пешеходната зона на бул. “Сливница” в центъра на морската столица.

  Близо 60 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия всеки ден от 10:00 до 22:00 ч., съпътствани от богата Културна програма на традиционния Литературен кът и на шатрите на участниците.

  Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен, припомнят организаторите.

  „Алея на книгата” е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно в морската столица през 2010 г. съвместно с Община Варна, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града.

  Организатор на изложението „Алея на книгата” е Асоциация „Българска книга”, единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната, които произвеждат над 90% от книжната продукция в България. Основните приоритети в законодателната дейност на Асоциацията в момента са превръщането на намалената ставка на ДДС върху книгите от временна в постоянна мярка и заработване на приетия през 2015 г. държавен Стандарт за библиотечно-информационно обслужване.

  Според проучване, проведено от Асоциация „Българска книга” през миналата година, „Алея на книгата” – Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи – 77% от жителите на града споделят, че знаят за изложението, като 86% от запознатите с него казват, че са го и посещавали, а 60% от тях – че са си купували и книги от него. Анализът на резултатите от проучването откроява Варна като град на традиционно четящи хора – 59% от анкетираните са си закупили поне една книга през последната година.

  Участници в „Алея на книгата” Варна 2021:

  Шатра № 1 – Варненски издателства
  Шатра № 2 – Сиела, Хермес
  Шатра № 3 – Атеа, Коала прес, Персей и Изида, Посоки
  Шатра № 4 – Бард
  Шатра № 5 – AMG Publishing, Кръгозор, Инфодар, Робертино
  Шатра № 6 – Жануа’98, ЖАР-Жанет, Аргирова, Кибеа, Клевър Бук
  Шатра № 7 – Ера, Унискорп
  Шатра № 8 – Фют
  Шатра № 9 – Букохолик, Вакон
  Шатра № 10 – Емас, Рива
  Шатра № 11 – Дамян Яков, Милениум, Лемур, Мармот
  Шатра № 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала
  Шатра № 13 – Лира принт, Прес, Потайниче, Еделвайс
  Шатра № 14 – Асеневци, Бяло Братство, Хартиен свят
  Шатра № 15 – Колибри, Локус / Интенс, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“
  Шатра № 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд / Ентусиаст
  Шатра № 17 – Ай Си Ю / ICU, Артлайн, Про бук
  Шатра № 18 – Ина, Миранда, Хелиопол
  Шатра № 19 – Ергон, Инле, Лексикон, Ракета

  “Заповядайте на вълнуваща разходка сред хиляди книги! Очакваме Ви! „Алея на книгата” – Варна 2021 ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки”, уверяват организаторите.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg