Гл. комисар Николай Николов: Ситуацията с пожарите в страната е под контрол

Като цяло ситуацията с пожарите в страната е под контрол. Средно пожарите на ден при нормална ситуация са между 100-120. Сега бройката гони 200-240 на денонощие. Вчера са били 206, като е имало момент, в който са действали 42 пожара едновременно.

Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов по БНТ.

"Хубавото е, че тези 42 пожара, само 4 бяха по-съществени - този в Любовище, където нашите хора успяха да извадят една възрастна жена преди да изгори къщата й, поздравления за това. Кюстендил - Долно село, и Перник. Перник се очертава най-сериозна ситуацията", каза главният комисар.

Той допълни, че над Розино вчера следобед имало напрежение, но пожарникарите са успели да се справят.

"Ние можем да се похвалим с много сериозен капацитет откъм техника и най-вече личен състав. Няма човек, който да е на моето място и да каже: достатъчни са ми хората. Всеки ще иска още, ще иска по-добра организация", коментира шефът на пожарната.

Според него в България обаче гасенето от въздуха е така направено, че е задача на военните.

 

"Да поддържаш, да експлоатираш хеликоптер е нещо изключително скъпо и не е по възможностите на всяка една организация. Желаем да го имаме, но само военните към момента и нашите гранични власти могат да поддържат хеликоптери", обобщи той.

Шефът на пожарната уточни, че имат график заедно с военновъздушните сили и до октомври знаят с колко хеликоптера могат да разполагат при тежки ситуации.

3147 са обучените доброволци в България, които могат да помагат при извънредни ситуации.

"Когато пристигнат така наречените ентусиасти доброволци, те не се връщат, поощряват се, но с тях се внимава, защото водени от желанието да помогнат по къси панталони, джапанки често пъти са опасност сами за себе си. Много е тънък моментът как да използваме тяхната енергия без да застрашим тяхното здраве", коментира гл. комисар Николов.

Той допълни, че в селата вече живеят предимно възрастни хора, които очакват помощ, желаят да защитят къщите си, но не могат да влязат в гората и няма на кого да се разчита по време на пожар.

По думите му 93% от пожарите са предизвикани от човешка дейност. Само 7% са предизвикани от мълнии, повреда в електропроводите и други. Предпоставката е горещината, ниската влажност и най-опасен е вятърът.

Неговият апел е не само да не палим огън, а да преустановим за един-два дни работата в полето, свързана с почистването на земеделските земи. Още два дни трябва да бъдем внимателни - допълни той.