• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Детска изложба “Нашата Варна” представя Арт галерия “Тереза Зиковска”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В картините са изобразени емблематични за морската столица обществени и архитектурни обекти

  “Нашата Варна” е лятното начинание на Арт галерия “Тереза Зиковска” за децата от града и участниците в творческото ателие на галерията “Слънчеви зайчета откриват нови светове”. То се реализира съвместно с община Варна.

  В подготовка за празника на Варна, Тереза Зиковска и децата с интерес към изобразителното изкуство подготвят изложба от картини представящи емблематични за града ни обществени и архитектурни обекти. Проектът е в съзвучие със 100-годишнината на Варна курортен град, като подчертава неговите привлекателни забележителности.

  В летните си занимания децата от ателието се запознават и преоткриват красотата на Варна заедно с художничката Тереза Зиковска.

  Изложбата с техните творби ще бъде открита на 12 август, четвъртък, от 19 ч. в галерията на ул. Воден 25.

  Лятното настроение ще бъде допълнено от морския дрескод на събитието.

  Средствата от продадените детски рисунки, ще бъдат употребени с благотворителна цел за подкрепа на Фондацията и бъдещите проекти и развитие на млади творци.

  Посетителите, ще могат да закупят освен картини, и репродукции, чаши и магнити – спомен с красивите градски пейзажи на Варна.

  “Това, което ме подтикна да призова децата на Варна да отворят очите си за красотата на нашия град е необходимостта да заживеем в един по-добър и естествен свят. Любовта към изкуството и опитът да създадеш своя творба отварят духовното възприятие, обогатяват визуалната култура и наблюдателността.

  Преминаването на визуалното през погледа на човек и неговото материално осъществяване под формата на картина създават интелектуална наслада и развиват мисленево, сръчността и емоционалния свят на децата.

  Когато околният свят мине през сърцето и ръцете ни, се събужда нашата обич към него, грижата, желанието да го съхраним и обогатим, да придадем част от себе си за неговото бъдеще. Надеждата ми е именно това да се случи и с децата, които участват в този проект – те да отворят сетивата си за стойността на архитектурата, културното наследство и красотата на града ни, да имат отношение към съхраняването и развитието му.

  Искам да въведа децата в същината на галерийния живот, да опознаят процесите, които съпътстват създаването на една творба, аранжирането ѝ в арт пространство, контакта с публиката, да общуват помежду си и да обменят опит”, разказва Тереза Зиковска.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg