• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  За първи път на професионалната сцена у нас: Представят мюзикъла „Цар Лъв“ във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Премиерата е на 11 август от 21 часа в Летния театър

  Закономерно в „лъвския“ месец август оживява за пръв път на професионална сцена в България мюзикълът „Цар Лъв“. Мащабната продукция на Държавна опера Варна е премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021. Автор на оркестрацията е Данко Йорданов, а в постановъчния екип са режисьорът Петко Бонев, диригентът Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова, сценично движение и пластика Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска. „Ние трябва много искрено и достъпно да пресъздадем тази изключителна музикално-сценична драматургия, добре позната на младата и зрялата публика. Правим това честно, професионално, с всички необходими техники за една пленителна актьорска, вокална, танцова, звукова и визуална красота“, обещава режисьорът Петко Бонев, създал във Варна запомняюите се мюзикъли „Граф Монте Кристо“, „Зоро“ и „Парижката Света Богородица“.

  Сред артистите от различни поколения, избрани с труден кастинг в два тура, се открояват: Виктор Ибришимов (когото аплодирахме като Клод в премиерния мюзикъл от това лято „Коса“) в ролята на Муфаса; младите таланти Васил Желев и Максим Ялнъзов (който играе и в мюзикъла „Любовта никога не умира“) като малкия Симба. В ролята на порасналия Симба репетират любимците ни от редица други мюзикъли на варненска сцена, солистите на Държавна опера Варна Борислав Веженов и Велин Михайлов, а образа на Нала подготвят великолепната Лилия Илиева и Яница Халачева.

  „Цар Лъв“ (The Lion King) е първият анимационен филм на Дисни, създаден не по съществуваща творба, а по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: “I Just Can’t Wait to Be King”, „Circle of life“, „Hakuna Matata“, „Can You Feel the Love Tonight“ и други покоряват сърцата на зрителите и спечелват две награди „Оскар“и един „Златен глобус“ на филма. Следва мюзикълът „Цар Лъв“ (1999), който не само триумфира на световната цена, а за малко повече от 20 години носи шесткратно повече миларди от анимационния филм.
  Сюжетът разказва за Симба (лъв, от суахили) – младия лъв, който трябва да наследи баща си, Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайното си русло. Една красива и добре разказана приказка за доброто и злото, които живеят във всекиго, а кое от тях ще надделее, зависи от самите нас.

  „ЦАР ЛЪВ”

  Музика Елтън Джон, текст Тим Райс

  11 август, 21.00, Летен театър
  ПРЕМИЕРА НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР И ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2021

  Постановъчен екип:
  Оркестрация – Данко Йорданов
  Диригент – Страцимир Павлов
  Сценичен дизайн и костюми – Ася Стоименова
  Сценично движение и пластики – Анна Пампулова
  Сценични бойни пластики – Николай Дериволков
  Асистент – Станислава Томова
  3D mapping – Лора Руневска, elektrick me
  Превод – Лилия Бонева
  Режисьор – Петко Бонев
  Асистент режисьор – Даниел Йовков

  Действащи лица и изпълнители:
  СИМБА (дете) – Васил Желев, Максим Ялнъзов
  НАЛА (дете) – Бриана Петрова, Ивайла Иванова
  МУФАСА – Виктор Ибришимов, Тихомир Трифонов
  СИМБА – Борислав Веженов, Велин Михайлов
  НАЛА – Лилия Илиева, Яница Халачева
  СКАР – Димитър Ялнъзов, Нейчо Петров-Реджи
  РАФИКИ – Моника Иванова, Христина Джурова
  ТИМОН – Йоан Попов, Ненчо Костов
  ПУМБА – Даниел Добрев, Лев Караван
  ЗАЗУ – Георги Иванов, Калоян Лулчев
  ШЕНЗИ – Балена Ланджева, Радинела Тотева
  БАНЗАЙ – Лев Караван, Ненчо Костов
  ЕД – Георги Иванов, Калоян Лулчев
  САРАБИ/САРАФИНА – Антонела Петрова, Калина Жекова
  МИШКАТА – Белла Петрова

  Помощник-режисьори Димитър Левичаров, Елиана Атанасова. Корепетитори Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg