Ансамбълът донесе трета олимпийска титла за България в Токио

За първи път в историята българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели олимпийска титла! Фантастичните ни златни момичета триумфираха безапелационно във финала и ни донесоха трети златен медал от Токио 2020! Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова ни зарадваха неистово като завършиха на първо място в крайното класиране.

Те го оглавиха с обща оценка от 92,100 точки, за да изпреварят фаворитките от Русия (90,400) и Италия (87,700) Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова изиграха безгрешно изключително трудното си съчетание с топки и отново обраха най-силни овации от официалните лица от различните делегации по трибуните. Българките повишиха с още малко оценката си спрямо отличния резултат в квалификациите, доближавайки се отново до космическата оценка, която получиха в Минск в началото на юли - 47,800.

След това започна, с изиграването на съчетанията с 3 обръча и два чифта бухалки, родните грации повишиха оценката си спрямо тази от квалификациите (44,300) и получиха за финала 44,550 точки - 36,200 за трудност и 8,350 за изпълнение.

Така те заслужиха първа олимпийска титла за родната художествена гимнастика. Преди момичетата на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска да спечелят златото, във витрината родният ансамбъл пазеше сребро от Атланта 1996 и два бронза - от Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016 г. Сега обаче наруши пълната хегемония на Русия! В последните 5 издания на Игрите никой друг ансамбъл не беше печелил златото. При дебюта на отборната надпревара в Атланта 1996, шампионки станаха испанките.

С качването си на най-високото стъпало на почетната стълбичка, момичетата се присъединяват към боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова, които също се окичиха със злато. Така България вече има 6 олимпийски медала от Токио, след сребърен за Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и бронзовите за Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).