• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Майки бягат с бебешки колички във Варна на 14 август
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Събитието е в подкрепа на чистия въздух в града

  Ден преди празника на Варна, на 14-и август от 10:00ч в Морската градина ще се проведе първото бягане с бебешки колички под надслов Въздух за децата. Организатори са бегаческата общност iRun в партньорство с родителска мрежа Въздух за децата, а целта на събитието е да повиши осведомеността сред родителите за вредното влияние, което лошото качество на въздуха оказва върху здравето на подрастващите.

  Регистрацията за бягането ще бъде отворена от 9:00ч., а самото събитие ще започне в 10:00 ч. на алеята между Морско казино и Радио Варна. на входа на Морската градина. Събитието ще е отворено за всички желаещи да се включат, а организаторите са подготвили много изненади. Макар фокусът на бягането да са родителите, то е отворено за всички желаещи, а първенците ще бъдат наградени с грамоти и медали. За майките и татковци с колички има допълнителен стимул – първите регистрирани ще получат тениска подарък, а първата финиширала ще получи като специална награда озонатор и йонизатор за въздух. Трасето е с дължина 5 км., минава покрай Делфинариума и е много леко и приятно за родителите, избрали да бягат или ходят с бебешки колички.

  По време на събитието ще има и обособено пространство, където участници и публика ще могат да получат повече информация за причините и рисковете от замърсяването на въздуха, както и да говорят повече по темата с Д-р Димчо Томов, асистент в катедра „Хигиена и епидемиология“ на МУ – Варна. На място д-р Томов ще донесе два уреда за измерване качеството на въздуха, като целта ще е не толкова да бъде направено замерване на моментните стойности, а да се направи демонстрация на начините на измерване на фини прахови частици. В информационната шатра на събитието ще има също допълнителни материали по темата. Партньори на събитието са също Студентски съвет към МУ- Варна и Асоциация на студентите медици в България-гр.Варна.

  “Чистият въздух е човешко право и всички ние следва да се интересуваме дали получаваме достатъчно него в населените места, където живеем. Въздухът не е личен избор или нещо, което можем да си купим, а нещо, което дишаме всички ние и нашите деца. Затова е важно на първо място да сме запознати с ефектите от лошото му качество за нашето здраве, да се интересуваме от реалната ситуация за нашия град и да искаме да се взимат мерки, когато това е необходимо. Родителската мрежа Въздух за децата има за цел именно да запали тази искра сред родителите. Лошото качество на въздуха е особено пагубно за децата, но също и за хората, които прекарват много време навън като бегачи, колоездачи, хора, чиято професия го изисква или болните с хронични заболявания, именно затова и даваме символичен старт на кампанията с подобно бегаческо събитие.“ Сподели Виолина Желязкова от Въздух за децата.

  Всеки ден около 93% от децата на възраст под 15 години (1,8 милиарда деца) вдишват въздух, който е толкова замърсен, че излага здравето и развитието им на сериозен риск. Трагично много от тях умират: Световната здравна организация изчислява, че през 2016 г. 600 000 деца са починали от остри инфекции на долните дихателни пътища, причинени от замърсен въздух.

  Варна е един от градовете, които отчитат сравнително добро качество на въздуха в страната, но се характеризира с две важни особености. На първо място е едно от местата, където трафикът е посочен като основен замърсител наравно с отоплението на твърдо гориво, докато в повечето градове трафикът стои под/след? отоплението като източник на въздушно замърсяване. Голяма част от замърсителите от автомобилен трафик са разположени ниско над земята (на около метър – метър и половина), като по този начин децата се превръщат в най-уязвимата група.

  На второ място географските особености на града: Близостта на морето е причина за локалната циркулация на приземния слой въздух, в следствие на бриза. През деня в приземните слоеве вятърът духа от морето към сушата (той се разпространява при дълбочина 30-40 км в сушата), а през нощта обратно – от сушата до морето. Циркулацията на бриз, характерна за крайбрежната зона помага за увеличаване и многократно преминаване и натрупване на примеси във въздуха. В дните с вятър няма характерно за равнината обедно намаляване на концентрации на примеси в приземния слой на атмосферата. Напротив, високите стойности са поддържа се следобед, което води до по -високи среднодневни концентрации на фини прахови частици.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg