• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  По ден отпуск след поставяне на първа и втора доза на ваксина срещу COVID-19 предлагат синдикати
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В преобладаващия брой случаи хората са с намалена трудоспособност вследствие на реакция на имунната система, отбелязват от КТ Подкрепа

  Да бъде създаден нов вид отпуск за граждански и обществени задължения, предлагат от КТ „Подкрепа“ с промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител. Идеята е отпускът да бъде предоставян на работещите по трудово правоотношение и на държавните служители.

  Със законодателно допълнение ще се даде възможност на работниците и служителите, които се ваксинират срещу COVID-19, да използват отпуск в размер на един работен ден след поставяне на първата и един работен ден след поставяне на втората доза от ваксината.

  С писмо до служебния социален министър Гълъб Донев, публикувано на сайта на синдиката, от „Подкрепа“ посочват, че предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим, тъй като в резултат на поставяне на споменатите ваксини е научно доказано, че в преобладаващия брой случаи хората са с намалена трудоспособност вследствие на реакция на имунната система при ваксинацията.

  „Според изнесената официална информация имунният отговор на ваксинираните в първите дни диктува различни странични ефекти, като някои от леките до умерени нежелани реакции, включват: болка в ръката на мястото на инжектиране, температура, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите и други“, пише в писмото, цитирано в Дарик. Според синдиката в разглежданата хипотеза е налице пълна аналогия с освобождаването от работа при кръводаряване, при което се предоставя отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения, както за работниците и служителите по трудово правоотношение, така и за държавните служители.

  Според КТ „Подкрепа“ наличието на такава възможност при създаването на постоянна нормативна уредба би намалило и тежестта върху осигурителната система, тъй като хората с преобладаващи нежелани реакции биха се възползвали от предоставения отпуск при ваксиниране, а не от такъв за временна нетрудоспособност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg