Радев с коментар за миграционния поток: Рискът за нас неизбежно се увеличава

Необходимо е бъдат взети допълнителни мерки за поддържане на защитните съоръжения и гарантирането на сигурността на южната ни сухопътна граница. Затова свиквам Консултативния съвет за национална сигурност, на който очаквам съгласие и конструктивност по отношение на защитата на държавната  граница. Това заяви пред журналисти днес държавният глава Румен Радев, който посети ГКПП „Капитан Андреево“ и ситуирания там Тристранен съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, Регионалния координационен център в РД "Гранична полиция" - Елхово и гранични райони, за да се запознае на място с предприетите мерки за охрана на българската граница на фона на увеличения миграционен натиск.

По думите на президента променящата се ситуация в Афганистан и връщането на контрола от страна на талибаните върху територии в азиатската страна носи риск от нова миграционна вълна към Европа. „България е сухопътна граница, външна за ЕС, на пътя на този миграционен поток, така че рискът за нас неизбежно се увеличава“, заяви държавният глава.

На предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, който предстои да се проведе в понеделник, ще бъдат обсъдени необходимите мерки за подобряване на защитата на българската граница. „Свиквам Консултативния съвет, за да преценим рисковете, необходимите действия и съответно ангажиментите на отделните структури. Очаквам да постигнем консенсус“, заяви президентът и добави, че са необходими сериозни действия по подобряване на логистичното осигуряване на  охраната. Сред тях е по-добрата поддръжка на граничната ограда, която на места е сериозно компрометирана. В отговор на журналистически въпрос Румен Радев припомни, че се чака от години проверка на прокуратурата за качеството на нейния строеж и причините за високата цена на оградата.

„Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места. Елементите на защитните съоръжения изискват възстановяване и подновяване“, каза още държавният глава. По думите му, на заседанието на КСНС в понеделник ще бъде разгледан и въпросът за заетостта в центровете за настаняване на бежанци.

„Трябва да работим още по-активно с нашите европейски партньори за осигуряване на необходимите средства и за по-сериозен ангажимент на Фронтекс. Поставям още от началото на своя мандат въпроса за необходимостта от оперативен план за действие на Европейския съюз при засилен миграционен натиск върху сухопътната граница на съюза“, заяви президентът Радев и подчерта, че е необходим и постоянен диалог с югоизточната ни съседка Турция, която поема най-голяма тежест от миграционните вълни.

Президентът поздрави ръководството на Главна дирекция „Гранична полиция“ и личния състав за създадената организация и за професионалния и всеотдаен начин, по който те изпълняват професионалните си задължения. Румен Радев подчерта, че са необходими още грижи за оборудването, транспортното осигуряване, съоръженията по границата и за униформите на служителите. Трябва да се осигурят достатъчно средства на Гранична полиция, на Министерството на вътрешните работи, за изпълнение на техните ангажименти, защото те притежават най-добра експертиза за поддържането на съоръженията по границата, посочи още президентът Румен Радев.