• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Напрежение в бюджетна комисия, министрите на Радев обясняват защо искат допълнителни пари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  „Безпрецедентно нарушение на правилата. В последния момент допуснахте, че заседанието е извънредно. Не разбрах кое налага това съвместно изслушване, защо се налага да бъдем съвместно всички комисии, за да смачкаме дебата или защото някой много бърза да приключи мандата на това Народно събрание и да си осигури празен чек за следващи намерения“, обяви в началото д-р Даниела Дариткова. Поводът за острата й позиция бе, че в последния момент комисията по социални въпроси, здравната и тази по бюджет и финанси бяха събрани в една, за да изслушат ресорните министри за актуализацията на бюджета.

  Д-р Дариткова от ГЕРБ подчерта, че някои от комисиите дори не са приели вътрешните си правила. Според председателят на бюджетна комисия от ИТН Любомир Каримански, изслушването не нарушава времевата рамка за приемане на актуализацията, на който и да било от трите бюджета. Това, че някои от комисиите няма приети правила, можело да карат и по старите.

  На свой ред служебният финансов министър даде кратки разяснения за какво искат повече пари, като побърза да се похвали, че събиранията в бюджета вървят много добре. По думите му в бюджета са заложени 1,5 млрд. лева до май месец, като към момента са изхарчени 2,3 млрд. лева за добавките за пенсионерите, помощ за бизнеса и за здравното министерство. 20 милиона са дадени повече за отминалите избори, като предстоят президентски и парламентарни, като последните не са предвидени.

  „Задава се голяма ковид криза и трябва да обезпечим Министерството на здравеопазването, бизнеса, както и МВР заради мигрантите“, обясни Василев.

  Така 175 милиона са предвидени за социални разходи, 350 млн. за помощ за пенсионерите, 86 млн. за помощ за отопление, 72 млн. за надбавка за лична помощ, 35 млн. за пенсионерите, които са под линията на бедността и 30 млн. в помощ на родителите на деца под 14 години, ако се наложи затваряне на училища и детски градини. Василев обясни, че са предвидили в актуализацията 430 млн. в помощ на бизнеса по мярката 60/40, като 30 млн. от тях са за авиопревозвачите. Малко над 300 млн. ще са необходими на здравното министерство, в което влизат закупуването на допълнителните ваксини, по 1000 лева на медиците на първа линия и лекарства за ковид болните.

  Финансовият министър назначен от Радев обясни още, че избори 2 в 1 биха стрували 133 милиона лева, а ако се проведат отделно ще са нужни допълнителни 50 млн. лв.

  100 милиона лева пък трябва да се преведат на регионалното министерство, тъй като средствата в АПИ са изчерпани и няма пари за почистване на пътищата през зимата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg