• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Майсторът на скулптури и бижута от стъкло Боби Коруджиков заслужи голямата награда от 25-ия Международен панаир на занаятите и изкуствата 
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БНР / Архив

  Той получи отличието си по време на закриването на традиционния форум във Варна тази вечер

  Борислав Коруджиков – Боби е носителят на голямата награда на Асоциация „Булгарика” за принос в съхранението и развитието на българските изкуства и занаяти.

  В програмата на едно от най- колоритните варненски културни събития Международния панаир на занаятите и изкуствата има един върхов момент – обявяването на носителя на голямата награда на Асоциация „Булгарика”.

  Наградата е учредена през 2019 г. и се връчва ежегодно на голям български автор, допринасящ със своята работа за развитието на българските изкуства и занаяти.

  С решение на Управителния съвет на Асоциация „Булгарика” носителят на Голямата награда на юбилейния 25-ия Международен панаир на занаятите и изкуствата е майсторът на скулптури от стъкло Борислав Коруджиков.

  Талантът му се предава и на неговата дъщеря – Габи, която също е изявен майстор на художествената обработка на стъклото.

  Но освен в семейството си Борислав Коруджиков разкрива тайните на стъклото и на своите студенти, като преподавател в Националната художествена академия специалност „Дизайн на порцелан и стъкло”.

  Десетки години Борислав Коруджиков е участник в Панаира на занаятите и изкуствата. За него Веселина Савова казва: „Боби Коруджиков е един от най-атрактивните наши участници. Всяка година той идва с нови и нови свои творби, бижута и скулптури от стъкло. Сам проектира и изработва машините, на които сътворява своите стъклени произведения. Когато се говори за Борислав Коруджиков, обаче, трябва да се подчертае и неговата преподавателска дейност. Именно затова на 25-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата Борислав Коруджиков е удостоен с голямата награда за принос в съхранението и развитието на българските занаяти и изкуства.”

  Наградата беше връчена при закриването на панаира тази вечер Сцена „Раковина” в Морската градина на Варна.

  Освен диплом, носителят на приза получи и картина от художник участвал в Международния пленер за изящни изкуства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg