• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Богдан Милчев към ДБ: Депутати с популизъм се опитват да намалят жертвите по пътищата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  От Института  за пътна безопасност публикуваха свое становище по повод  предложението на “Демократична България”, начело с Христо Иванов и Ивайло Мирчев, камерите на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да следят и за нарушения на пътя като например превишение на скоростта, минаване на червено, неправилно изпреварване и други.

  От организацията посочват, че всички народни представители, които имат желание да участват в решаване на проблеми с пътната безопасност,  освен да имат желание е необходима и специфична експертиза, с която те  видно  не разполагат.

  „За да бъдат използвани камерите на АПИ за засичане на средна скорост на МПС не са необходими законодателни промени“, се посочва още в становището.

  Ето и целия текст на Института за пътна безопасност:

  СТАНОВИЩЕ НА ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ОТНОСНО: това как депутати с популизъм се опитват да намалят жертвите по пътищата

  Законопроект, който предвижда камерите на АПИ да се използват и за установяване на нарушения по ЗДвП, са внесли в парламента депутатите от “Демократична България”. Депутатът Ивайло Мирчев написа във Фейсбук: „Законопроектът предвижда 300 камери на АПИ да следят за нарушения на пътя (скорост, минаване на червено, неправилно изпреварване…). Една идея, която имахме отдавна Божидар и Христо.

  Вчера внесохме законопроекта, с което пътищата в страната трябва да станат по-безопасни. В момента тези камери единствено следят трафика, без да се използват за повишаване безопасността на пътя“. По този повод Института за пътна безопасност информира всички народни представители, които имат желание да участват в решаване на проблеми с пътната безопасност, че освен желание е необходимо и специфична експертиза, с която видно те не разполагат.

  За да бъдат използвани камерите на АПИ за засичане на средна скорост на МПС не са необходими законодателни промени. През месец март 2019 година експерти на Института за пътна безопасност проведоха среща с председателя на Българския институт за метрология г-н Паун Илчев относно използването на камерите на АПИ за установяване на нарушения по ЗДвП, като на срещата присъстваха представители на АПИ, ДАБДП и фирмите, монтирали преброителните рамки с камери на тях. На тази среща стана ясно, че е необходимо камерите да бъдат сертифицирани за установяване на средна скорост, като към този момент такива документи за сертифицирането им липсват в АПИ и фирмите, които са ги монтирали.

  Ангажимент за сертифицирането беше поет от ДАБДП, за да бъдат подготвени документите за сертифициране, но този момент нищо не е направено. Също така се разбра от фирмата, която ги е монтирала, че са необходими около 5 млн. лв. за изграждането на център за обработка на информацията и създаването на софтуер. Относно констатирането на други нарушения, като преминаване на червен светофар, искаме да уведомим господата депутати, че няма нито една камера на АПИ, която да е монтирана на светофарни уредби. Относно използването на камерите за други нарушения, ЗДвП в момента допуска това и също не са необходими законодателни промени. Изводът е, че с изказвания, целящи да покажем загриженост към пътната безопасност, без да разполагаме с експертиза за това, ще постигнем същия резултат като предишните правителства на Борисов, а именно да бъдем с най-опасните пътища в целия Европейски съюз.  

   

  1 коментар

  1. Асен

   ДБ говорят каквото им падне, без да разбират. Напълно типично за хора лишени от смисъл.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg