• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Близо 1/3 от дървесните видове по света са застрашени от изчезване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Броят на застрашените дървесни видове е двойно по-голям от броя на застрашените бозайници, птици, земноводни и влечуги – взети заедно

  Почти една трета от дървесните видове в света са застрашени от изчезване, докато стотици са на ръба на оцеляването, според знаков доклад, публикуван от Botanic Gardens Conservation International (BGCI), съобщава CNN.

  Според доклада 17 500 вида дървета или около 30% от общия брой са застрашени от изчезване. А от 440 вида има по-малко от 50 дървета в природата, отбелязва bloombergtv.bg.

  Броят на застрашените дървесни видове е двойно по-голям от броя на застрашените бозайници, птици, земноводни и влечуги – взети заедно, се посочва в доклада.

  “Този доклад е предупредителен сигнал към всички по света, че дърветата се нуждаят от помощ”, заяви генералният секретар на BGCI Пол Смит в свое изявление.

  Сред най-застрашените дървета са видове като магнолии и диптерокарпи, които обикновено се срещат в тропическите гори на Югоизточна Азия. Дъбовете, кленовите дървета и абаносовите дървета също са изправени пред заплахи, се уточнява в доклада.

  Дърветата помагат за поддържането на естествената екосистема и се считат за жизненоважни за борба с глобалното затопляне и изменението на климата. Изчезването на един вид дърво може да доведе до загуба на много други.

  “Всеки вид дърво е от значение за милионите други видове, както и за хората по целия свят”, добавя Смит.

  Хиляди видове дървета в шестте най-големи страни в света за разнообразие на дървесни видове са изложени на риск от изчезване, се казва в доклада.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg