• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Христо Панчугов: Партиите гледат само своя интерес, не на избирателите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Откакто стана ясно, че няма да има правителство, повечето политически сили са се фокусирали върху това да представят театрална постановка, насочена към следващите избори, а не толкова да свършат политическите задачи в парламента, коментира пред БНР политологът Христо Панчугов. По думите му заради липса на опит и усещането, че парламентът си отива, вчера се е стигнало до хаос в зала дали са приети промените в Закона за НСО или не.

  „Тук може да има и щипка злонамереност от някоя политическа сила, но демокрацията и политиката са все пак процедура“, уточни политологът. Той посъветва политическите формации, че никой не им дължи нищо, за да направят промяна, а който не е разбрал, очевидно се е объркал.

  „Хората вчера смятаха, че нещо ще се случи, само защото те много го искат – това няма как да се случи в нормалната политическа система“, обясни Панчугов. Той предупреди да не се очаква, че ГЕРБ просто ще се примирят и няма да покажат във всеки случай колко са неадекватни техните политически противници.

  Относно връщането на мандата от БСП на 7 септември, Панчугов посочи, че партията прави това преди актуализацията на бюджета и на ръба на конституционния текст, който въвежда ясно категорията „една седмица за съставяне на кабинет“. Според него това обслужва частния дневен ред на БСП.

  „Нинова се опитва да се позиционира като политическия лидер, който търси нормална политическа практика, да даде време да бъде приет някакъв закон. А това е всъщност частна сметка на БСП кога да бъдат проведени следващите парламентарни избори“, смята Панчугов. Той е категоричен, че ставаме свидетели как действията на всички партии в парламента целят да се обслужи техния частен политически дневен ред.

  „А разговорът за необходимостта от възстановяването на държавността стана жертва на позиционирането на партиите в най-добра светлина за следващите парламентарни избори. Това важи за Президента, давайки мандата на БСП“, констатира Панчугов.  

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg