• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Глобалният мир се влошава от 2013-а насам
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Осем от десетте най-мирни държави в света се намират в Европа

  Глобалният мир се влошава за девета поредна година, този път с 0,07%. Това все пак е второто най-малко влошаване, регистрирано в историята на Глобалния индекс на мира (ГИМ), съобщава Нова телевизия, като се позовава на информация на БГНЕС.

  Исландия остава най-мирната държава в света, позиция, която заема от 2008 г., следвана от Нова Зеландия и Дания. Афганистан остава най-малко мирната държава в световен мащаб, оставяйки след Йемен и Сирия. България е на 27-о място. Румъния е паднала с четири места надолу, но все още изпреварва България и е на 25-о място. РС Македония е подобрила позицията си с 11 места, намира се на 40-а позиция. От другите ни съседи Сърбия е на 44-то място, Гърция – 66, а Турция е на ръба на червената зона със своето 149-о място.

  Освен това в тазгодишния доклад осем от десетте най-мирни държави в света се намират в Европа, което прави този континент най-мирния регион в света. Това е най -големият брой европейски държави, които са класирани в първите десет от създаването на ГИМ.

  Глобалният индекс на мир оценява страните по три аспекта: обществена безопасност и сигурност, продължаващ вътрешен и международен конфликт и ниво на милитаризация. Изследвайки 99,7% от световното население през тези три области, подготвилият индекса екип открива GPI резултат, който показва тази година, че спокойствието отново се е влошило и макар процентът да изглежда нисък, влошаването е тревожно значително. Докато положението с мира всъщност се е влошило за последователни 15 години, светът е свидетел на нови тенденции и причини за спада на мира.

  Появата на глобална пандемия оказа значително влияние върху насилието. Въпреки че положението с насилствените конфликти се е подобрило, броят на придружени с насилие демонстрации е нараснал значително – общо над 5000 насилствени събития, свързани с COVID-19, се случиха през изминалата година. Инциденти с насилие, свързани с пандемията, е имало в 158 страни по света. Това увеличение на свързаните с COVID-19 придружени с насилие инциденти, причинени от демонстрации и безредици, беше подхранвано от различни промени: наложените ограничения заради COVID-19, антиправителствени настроения, блокиране, увеличаване на безработицата и липса на икономическа подкрепа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg