• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Във Варна поставят система за мониторинг на свлачищата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Измервателни системи ще бъдат разположени в общо 20 населени места от 16 общини

  В 26 свлачищни района в страната се изграждат контролно-измервателни системи за изпълнение на превантивни дейности чрез провеждане на инструментален мониторинг, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

  Системите се изпълняват по проект за превантивни дейности, съобщи министър Виолета Комитова.

  Общата стойност на проекта е 2 500 924,00 лв., от които 2 125 785,40 лв. европейско финансиране и 375 138,60 лв. национално финансиране.

  20 са населените места, където ще се разположат измервателните системи в 16 общини: Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица, Тетевен.

  Това са райони, с проявени активни или периодично активни свлачищни процеси, засягащи урбанизирани територии, територии на транспорта, обекти на социалната инфраструктура и техническата инфраструктура, основни пътни артерии в страната и други. Общата засегната площ от тези процеси е над 9 хил.дка.

  Целта е ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората в тези райони.

  „Проектът е от изключителна важност, тъй като започвайки да правим път, в не малко случаи засичаме свлачище, което трябва да се укрепи, за да се продължи с пътя“, каза регионалният министър. Друг пример, който тя даде е с изграждане на водопроводи, „когато отново често пъти се натъкваме на свлачище, което трябва да се укрепи, за да продължи ВиК – мрежата“, отбеляза Комитова.

  По думите на министъра с изпълнението на проекта не просто ще се събере една база данни, а ще могат да се направят анализи, които да се използват за превантивни дейности и при нужда ефективна защита на населението в тези райони.

  „Крайната цел е създаване на безопасни условия на обитаване, на пътуване и на експлоатация на всякаква инфраструктура“, подчерта министър Комитова.

  С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4 000 жители в тези общини.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg