• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Израелско проучване: 1 на всеки 10 деца с остатъчни симптоми на COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Повече от 1 на всеки 10 деца има симптоми на COVID-19, които са се запазили и след възстановяването, показва проучване на израелското здравно министерство, публикувано вчера, съобщава Ройтерс.

  Този брой обаче е спаднал наполовина след няколко месеца.

  Тежката форма на коронавируса е по-често срещана сред възрастните, но има недостатъчна информация за отражението на вируса върху младите, които са по-склонни към сериозно усложнения, подчертава министерството.

  При извършеното през юни проучване по телефона са били събрани данни, предоставени от родителите на 13 834 деца на възраст между 3 и 18 години, възстановили се от КОВИД-19. Те са били запитани дали децата показват остатъчни симптоми, като проблеми с дишането, летаргия и загуба на обоняние и вкус.

  Остатъчни симптоми са били регистрирани при 11,2 на сто от децата. Тази цифра е спаднала до 1,8-4,6 на сто шест месеца след острата форма на заболяването, като по-големите деца са засегнати по-тежко.

  Проучването не включва данни за ефекта от ваксинацията. Отскоро Израел позволява ваксинация на децата, навършили 12-годишна възраст. Ваксинацията на навършилите 15 години е позволена от месеци.

  Неотдавнашно британско проучване показа, че едно на седем деца може да показва симптоми, свързани с коронавируса, месеци след като е дало положителен тест за КОВИД-19, отбелязва Ройтерс.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg