• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Кунчев: Възможно е да не стигнем до препълване на болниците, тъй като броят на ваксинираните се повишава
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мерките, макар и да не се спазват навсякъде, все пак оказват своето въздействие, отбеляза главният държавен здравен инспектор

  “Това, което направи Министерството на образованието като подробно разписване на начините на работа при различните ситуации, е много добро и ако се спазва, рискът се минимизира на приемливи нива”. Това каза в студиото на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод присъственото откриване на новата учебна година.

  Той заяви, че не е задължително да стигнем до пик на заразата, при който болничните легла да са пълни, тъй като макар и бавно, броят на ваксинираните се повишава, повишава се и броят на хората, срещнали се с вируса и изградили имунитет.

  “Мерките, макар и да не се спазват навсякъде, все пак оказват своето въздействие. В училище не може да се създаде напълно изолирана среда, но ако се минимизира рискът, няма да пламнат цели училища”, прогнозира доц. Кунчев.

  Главният държавен здравен инспектор коментира, че мерките, приети за училищата, са леко смекчени.

  “Решенията ги взимаме така, че да постигнем минимални загуби. Ние може да сме експерти, но живеем в тази страна и на никого не му се иска да я хвърлим в икономическа криза, от която излизането ще е много трудно, а също и да оставиш много хора без препитание”, отбеляза той.

  По повод необходимостта от ваксинация за справяне с пандемията, доц. Кунчев подчерта, че данните сочат, че “едва 6-7% от хоспитализираните пациенти са имунизирани – много често не напълно имунизирани”. По думите му Урсула фон дер Лайен е абсолютно права, че това е епидемия на неимунизираните.

  Що се отнася до икономиката, Кунчев е категоричен, че ако продължаваме да се държим като “идиотите на Европа”, ще ударим страшно икономиката и туризма. Ангел Кунчев прогнозира, че догодина никой няма да поиска да дойде в България, ако темпът ни на ваксинация е същият.

  “Една епидемия е извънредна ситуация и когато е разположена в политически нестабилна ситуация, дори само при едни избори, това пречи. Ние я разположихме при три избора и е естествено, че това има влияние”, коментира доц. Кунчев и добави, че той е категорично за задължителна ваксинация на определени групи.

  Главният държавен здравен инспектор заяви, че това няма да накърни ничии свободи, като се позова на становищата на върховните европейски съдилища, според които щом живееш в общество, имаш права, но и задължения. Правото на здраве стои над правото на избор, подчерта в заключение доц. Кунчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg