• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба графика на украинския художник Олег Денисенко откриват в Арт галерия Ларго
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Авторът е победител в третия  Международен Екслибрис Конкурс Варна, а експозицията му е част от съпътстващата програма на четвъртото издание на проявата

  На 22-ри септември 2021 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт галерия Ларго ще бъде открита самостоятелна изложба – графика на украинския художник Олег Денисенко – победител в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна през 2018-та година. Изложбата е част от съпътстващата програма на конкурса, който и този път се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

  В експозицията са включени 35 творби на художника от последните 12 години. Графиките са изпълнени с класическите техники на дълбокия печат – офорт и суха игла. Денисенко е добре познат на българската публика. В богатата му творческа биография от над 65 самостоятелни изложби, 10 са проведени в България – в градските художествени галерии в Стара Загора, Шумен, Видин, Раднево, Нова Загора, Разград, Димитровград, във Фестивален и конгресен център Варна (2006) и в Националната библиотека в София (2009).

  Победителят във варненския екслибрис конкурс е завършил Украинската академия за печат със специалност „Графика“. Работи и в областта на живописта и скулптурата, но все пак голямата му страст е графиката. В едно свое интервю той заявява: „Каквото и да правя, Графиката за мен си остава майка и любима жена! За мен би било безинтересно да живея без нея …”

  Денисенко има изключително харектерен, разпознаваем стил, изграден в годините от 1992-ра насам, (когато започват самостоятелните му изяви), благодарение не само на брилянтната си графична техника, но най-вече благодарение на типичните персонажи, които той създава в своите творби. Героите му са рицари или светци, крале или философи, ловци или музиканти, ще видим просяци и мечтатели, окрилени герои или герои с подрязани крила. За своето творчество украинецът споделя: „Всички теми, които засягам в работата си, са вечни и следователно модерни. В центъра винаги е човек с неговите постоянни проблеми в продължение на много хилядолетия. Всичко това се отнася за философията и психологията на човешкото съществуване. И това е неразделна част от изкуството”.

  Широк светоглед, изключителна ерудиция, неуморна любознателност са качествата, помагащи на Денисенко в създаването на неговите творби. От младежките си години той е увлечен от историята и археологията, които му повлияват изключително при изграждането на образите и историите в неговите произведения. В интервю авторът споделя: „Основата на моята работа е класическото културно наследство. Разчитам на него и се опитвам да запазя традицията максимално, интерпретирайки класически сюжети…. Но основното в изкуството е висококачествения интелектуален продукт. Трябва да е истинско и интересно. Обединението на силна идея и перфектно изпълнение е истинското изкуство за мен”.

  Денисенко определя жанра, в който работи, като исторически сюрреализъм или „нова античност“. И наистина зрителите в настоящата изложба ще видят класически теми, предизвикващи творците още от античността – темата за четирите елемента в едноименните творби „Земя”, „Въздух”, „Вода”, „Огън”, темата за саможертвата в „Червено вино”, за борбата на светците с техните демони в „Св. Георги” и „Св. Михаил”, вечната борба между материя и дух в „Тяло и душа”, темата за безкрайния стремеж на човека към непознатото и недостижимото в „Искаше ми се да можех да летя”. В офортите на украинеца, създадени в неподражаем сюрреалистичен стил, ще открием герои, излезли сякаш от сънищата на художника. Но заслуга за магичната сюрреалистична образност на Денисенко има най- вече неговото въображение: „Винаги се опитвам да постигна специално състояние в моите творби. Тук влиза в сила взаимодействието на чисто технически прийоми с въображението в мисленето. Последното играе ключова роля за мен. В крайна сметка най -важното в творчеството, според мен, е създаването на образ, което е значително улеснено от безупречното овладяване на техническите умения”.

  Очакваме ви на откриването на изложбата на 22 септември 2021, от 18:30 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 05 октомври 2021.

  За художника: Олег Денисенко е роден на 27.03.1961 г. в Лвов. Завършил е Украинската академия за печат, специалност „Графика“. Работи в областта на графиката, живописта, скулптурата. Олег е участвал в множество международни изложения и симпозиуми в Украйна, Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Франция, Холандия, Испания, Италия Гърция, Полша Русия, Словакия, Чехия, САЩ, Великобритания, Япония, Югославия, Унгария, Румъния, Словения, Финландия, Македония, Швейцария, Корея, Канада и др. Има над 65 самостоятелни изложби по целия свят, 10 от тях в България. Награден е с над 30 международни награди, медали, грамоти, стипендии в Словакия, САЩ, Полша, Корея, Югославия, Русия, Румъния, Великобритания, Италия -Испания и др. Той е член на Съюза на украинските художници, както и ефективен член на академичния сенат на Международната академия за модерно изкуство, Рим, Италия. Носител на първа награда в третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна през 2018-та година. Живее и работи в родния си град Лвов, Украйна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg