• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  „Тренд“: ГЕРБ взимат първото място със сериозна преднина, „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „ ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите.“ Това сочат последните социологически данни на агенция „Тренд“.

  Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 години. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

  „Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец.“, показват данните в проучването.

  „43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%), „ отчитат още от „Тренд“.

   

  Източник: Агенция „Тренд“Източник: Агенция „Тренд“

   

  От там подчертават, че проучването е осъществено в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е обявен официално, но вече е имало знаци в посока на неговата реализация.

  „Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%,“ казват от агенцията.

   

  Източник: Агенция „Тренд“Източник: Агенция „Тренд“

   

  „По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).“, обобщават от „Тренд“.

  „53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.“, завършва анализа на проучването.  

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg