• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба „За нас – откровено“ на художничката Николинка Димитрова реди галерия Графит
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Експозицията може да бъде разгледана от 7 до 30 октомври

  Изложба „За нас – откровено“ на художничката Николинка Димитрова ще бъде представена във варненската галерия Графит от 7 до 30 октомври.

  “С един ярък и смел замах художничката Николинка Димитрова разсича рутината около себе си и света и ни представя своя самостоятелен дебют „За нас – откровено“. Посредством прелюбопитна амалгама от техниките на старите майстори – многослойна живопис и дигиталната чувствителност на модерния свят, Николинка дълбае към сърцевината на вечните човешки взаимоотношения и съкровеното лично самоосъзнаване, представяйки ги през своята призма на човек и творец – истински, неподправени, голи…”, разказват от галерия Графит.

  “Авторката носи мисълта за настоящия проект дълго време. Идеята да покаже архетипи чрез актови композиции е нейният начин да осмисля и порвокира към размисъл. Това е разговорът за самите нас, със самите нас, без социални статуси, без прикритост, без претенциозност. Платната са плод на осмисляне на причинно-следствените връзки в, на пръв поглед, хаотичен свят, осъзнаване на сложните повтарящи се поведенчески модели. В този контекст голото тяло е инструмент за намиране и споделяне на същността, символ на разбулената душевност. И вълшебно огледало, пречупващо делничното и обичайното в ново и провокиращо преживяване”, отбелязват също от галерията.

  “За постигането на това въздействие Николинка Димитрова решава да работи с класическата техника на многослойната живопис. Технологията на старите майстори изисква задълбочена подготовка и не се преподава масово (самата авторка печели конкурс и преминава обучение към OLD MASTERS ACADEMY). Но тя избира именно тази техника – и като най-доброто изразно средство за своята концепция, и като още един житейски урок.

  Процесът е бавен и трудоемък, свързан с поетапно изграждане на пластика и последващо нанасяне на цвят, като между отделните слоеве се изчаква изсъхване на предходния. Тук не може да бъде отминат един интересен факт, свързан с дигиталното изкуство. Художничката смело отправя към себе си артистично предизвикателство – тя не бяга от „яркото“ дигитално усещане, а смело го добавя към традиционната техника. Резултатът е впечатляващо осезаем: колоритът – ярък и специфичен, живописните елементи – по-нюансирани, като в същото време плавността в тоновете е по класически изящна. Умела пластика и богата живопис – едновременно разрязващи и преплитащи многобройните слоеве на човешкото съзнание.
  Дебютната самостоятелна изложба на Николинка Димитрова се състои от 20 картини, представящи лични философски възгледи за живота и визуализация на разпространени поведенчески модели, пречупени през погледа на личното преживяване на авторката. А заглавието на всяка творба дава ключ към споделеност на възприятието и посланието”, разказват също от галерия “Графит”.

  Николинка Димитрова е родена във Варна. Завършва „Педагогика на изобразителното изкуство“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Работи като дигитален илюстратор за български и международни издателства.

  Изяви и награди:
  Варна 2013 г. – Изложба “Приказки и фантазии” избрана колекция от дигитални илюстрации с подкрепата на фестивала „FUNCITY 2013“;
  Варна 2014 г. – Благотворителна акварелна изложба „Гледайки морето“ по време на годишната регата Cor Caroli-Bavaria yachts;
  Италия 2016 г. – Награди на „MAXI PAINT PERFORMANCE“ „Daniel Smith“ на фестивала на акварела „Fabriano in acquerello“ ( съвместно с Паулина Копестинска – Полша );
  Варна 2017 г. – Изложба “Четири елемента” – сборна изложба акварел, Николинка Димитрова, Елица Карабашлиева, Иво Ирданов – изложбена зала на Радио Варна;
  Варна 2020 г. – Изложба „Будителите преди и сега “ – сборна изложба – комплекс Морско Казино;
  Варна 2021 г. – „Лирични рисунки – изкуство на хартия” – сборна изложба на варненски автори – Галерия „Графит“.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg