• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Осъдиха жена, търгувала със стоки от защитени марки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На над 97 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки

  Районият съд във Варна осъди жена за търговия на дребно със стоки от защитени марки, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

  Деянието е престъпление против интелектуалната собственост, наказуемо по чл.172б, ал.1 от Наказателния кодекс. На 26-годишната подсъдима беше наложено наказание „пробация“. В продължение на 6 месеца тя подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, както и на задължителни периодични срещи с пробационен служител, също за срок от 6 месеца.

  На 29 юли миналата година, при извършена проверка в търговски обект във Варна, стопанисван от управлявано от подсъдимата дружество, са установени  изложени и предлагани за продажба множество стоки от защитени марки. Стоките – предимно тениски, ризи, спортни панталони и обувки, носещи знаци на 11 различни запазени търговски марки, били разположени върху закачалки, рафтове и стойки в обекта. Подсъдимата не разполагала с документ, предоставящ необходимото съгласие от притежателите на изключителните права за използване на регистрираните марки в търговската  си дейност.

  На над 97 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките. Според назначената експертиза сходството в знаците, поставени върху намерените в обекта стоки и оригиналните, може да предизвика объркване у потребителите.

  26-годишната подсъдима е неосъждана. Разноските по делото са в нейна тежест, а веществените доказателства – дрехите, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg