• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Експерт: Внимавайте с ваксинацията по МОЛ-ове и паркове, изключително рискована е!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лекарят или медицинската сестра, които ваксинират в тези изнесени пунктове нямат нашето здравно досие, не ни познават като пациенти подчертава специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова

  И през този уикенд се откриват изнесени ваксинационни пунктове в цялата страна. Има ли рискове за хората, желаещи да се имунизират?

  Имунопрофилактиката, част от която са и ваксинациите, трябва да се провежда в лечебни заведения, без значение извънболнична или болнична помощ. Разкриването на такива пунктове в МОЛ-ове, в градинки, в паркове и къде ли още не, е изключително рисковано. Това каза за предаването “Брюксел 1” по телевизия bgonair.bg адвокат Мария Петрова, специалистът по медицинско право, като се аргументира.

  “Първо, защото не е ясно дали там хората могат да практикуват този тип дейност, спрямо всички правила на медицинската наука и практика. От друга страна е наредбата, която ни казва, че преди да се ваксинираме, трябва да подлежим на пълен медицински преглед, т.е. преди да се подложим на съответната имунопрофилактика”, допълни тя.

  Според специалиста по медицинско право сами си даваме сметка, че лекарят или медицинската сестра нямат нашето здравно досие, не ни познават като пациенти.

  “А заради опашката, на която чакат още десетки хора, те нямат нито ресурса, нито времето, а вероятно не познават и закона, нямат и желание да ни прегледат. Така те нарушават тази наредба и от това могат да произтекат много негативни последици за здравето на хората”, отсече Петрова.

  И е категорична, че “в краткия период, в който се развива тази комуникация, нито можем да гарантираме процеса по информиран избор, нито можем да гарантираме, че сме обезпечили процеса и сме направили нещата по верния начин, така че да не рискуваме повече здравето на хората. Да спазим основния принцип на медицината – преди всичко да не вредим”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg