• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кацаров призна пред австрийска медия за ниското ваксинационно покритие
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призна за ниско ваксинационно покритие в страната в интервю пред австрийската медия ORF.

  „Заради ниския процент ваксинирани се налага да бъдат въведени ограничения в работата на някои сектори с цел намаляване разпространението на коронавирусната инфекция. Това от своя страна има негативен ефект върху икономиката“, обясни той.

  По думите му повечето заразени с COVID-19, хоспитализирани и починали хора са резултатът от ниското ваксинационно покритие в страната.

  За тоталния крах на кампанията по ваксинация след като стана министър, Стойчо Кацаров, разбира се, вини предишната власт. Той говори пред ORF за неправилно договаряне на ваксини, грешно приоритизиране на групите в плана за ваксинация, недобра логистика, както и липса на информационна кампания.

  Според Кацаров именно това са факторите довели до недоверието на хората към ваксините срещу COVID-19, а не интензивната кампания, водена от него и негови колеги преди да стане министър, налагаща съмнения в сериозността на вируса, критикуваща мерките и самите ваксини.

  „Съвкупността от всички тези малки проблеми изигра своята голяма роля и дава отговор на въпроса защо хората в България не искат да се ваксинират. Веднъж създадени тези негативни нагласи трудно биха могли да бъдат променени“, уточни д-р Кацаров и посочи: „Бившите управляващи вземаха по-скоро политически решения, отколкото такива, които да са в полза на гражданите и тяхното здраве.“

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg