• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Избори за (вице)президент
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Димитър Петров, коментар за Tribune.bg

  Ако бях симпатизант на „Демократична България“ (или обмислях да гласувам за тях на предстоящите избори), щях да взема едно дърво и да преподам няколко урока по народопсихология на онези, които са избрали вице на Лозан Панов. Но понеже не съм, просто им гледам сеира.

  Сега, както казва Мишел от Съпротивата, „слушайте внимателно, няма да повтарям“: Мария Касимова-Моасе е известна с това, че от години системно демонстрира презрение към мнозинството от българския народ, гарниран с ненавист към, кажи-речи, всичко българско и родно. Това може да се харесва много на хард кор активистите на „Да, България“ (и на някои българи в чужбина, емигрирали именно заради посочваните от Касимова-Моасе недъзи на страната ни), но същевременно е тотално неприемлива за останалата част от нацията.

  Досега ДБ разширяваше подкрепата за себе си именно защото успя да остави на заден план имиджа си на „коалиция на градския умнокрасивитет“ и акцентира върху борбата с корупцията, мафията и олигархичните зависимости. Няма да спра да повтарям, че не всички, гласуващи за ДБ, са хипстъри, джендъри, леви либерали, феминистки и прочие. Превръщането на „Демократична България“ във все по-сериозен политически фактор се дължи на привличането на гласовете на нормални бели хора, които се притесняват да не останем без ток ако спрем Мариците, не са склонни да заменят месото в менюто си с насекоми и не желаят децата им да бъдат облъчвани със задължителна ЛГБТ-пропаганда в училище.

  Към момента реалностите са следните – ДПС ще реши коя двойка да отиде на балотаж срещу Радев-Йотова (разбира се, има и опция ДПС въобще да не участва на първи тур). Не какво публично ще заявят лидерите, а какви ще бъдат инструкциите към електората. В тази връзка е много умиляваща шизофренията сред „демократичната общност“, където хем се твърди, че проф. Анастас Герджиков е кандидатура на ГЕРБ и ДПС, хем се призовава ГЕРБ да оттегли подкрепата си за Герджиков, щото нямал шанс срещу Панов. Ама това отдавна е спряло да изненадва по-наблюдателните…

  Но дори и гласовете на ДПС да са за Панов, с това вице не виждам как ще победи Радев. Или да го кажа на ваш език: гайс, ако искате да сте победители на изборите за президент, трябва да убедите и Ганя да гласува за вашите!

  Освен ако…

  А може би от ръководството на „Демократична България“ съвсем не държат да печелят президентските избори, понеже Радев ги устройва, но пък не е прилично открито да го подкрепят (от кумова срама, заради онези антикомунисти и русофоби, които по инерция все още гласуват за тях)? Вадят двойка, която да сплоти техните избиратели и да „дърпа“ листите, вдигат процента на парламентарните избори, а на президентските печелят 3-о място и на балотажа – „по съвест“. Ако пък станат 2-ри (с помощта на ДПС) – дюшеш! Сигурна загуба на балотажа, но ще кажат: ето, ние не само не „полегнахме“ на Радев, ами се борихме срещу него, ама вие не ни подкрепихте…

  Преди пет години на президентския балотаж ми бе много трудно да избирам между Радев и Цачева. Взех решение на базата кои са кандидатите за вицепрезидент, където без колебание гласувах за вицеадмирал Пламен Манушев срещу Илияна Йотова. Дали и този път няма да се наложи да сравнявам по този показател?

  Да избираш между Илияна Йотова и Мария Касимова-Моасе е „изборът на Софи*“. Социализъм от 20-и век (Йотова) vs. социализъм от 21-ви век (Касимова-Моасе). Да не забравяме, че последната водеше дълга и упорита битка с… неделното хоро пред Народния театър. Тоест, с една патриот., пардон патрЕотична, назадничава, ганьовска проява.

  Още повече, самите титуляри в двойките са настоящият президент Румен Радев (вече обясних защо не бива да бъде преизбиран по-горе) и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, за когото Министерството на истината, разбирай една от медиите на Иво Прокопиев, трябваше да редактира материал от преди 6 години.

  Защото тогава Панов бил от „лошите“, ама после станал от „добрите“. В действителност става дума за дългогодишна битка между лобитата на Делян Прокопиев и Иво Пеевски (разместването е умишлено) в съдебната система. Лозан Панов бе подозиран, че е човек на едните, а впоследствие се превърна във флагман на другите.

  Та, какво да правим всички онези българи, които не сме във възторг от посочените кандидати?

  Ами, на мажоритарни избори е лесно. На първи тур гласуваш за когото най-много те кефи, а ако има балотаж – срещу комунистите. Поне такава е традицията от последните 3 десетилетия.

  Все още (3 октомври следобед – б.а.) няма социология за президентските избори, така че ще се ориентираме по партийната подкрепа за различните двойки и техния (сумарен) рейтинг от последните проучвания. Безспорен фаворит е двойката „Радев-Йотова“, а за второто място „Герджиков-Митева“ има преднина пред „Панов-Касимова-Моасе“ (не знаем обаче къде ще идат гласовете на ДПС и дали изобщо ще отидат някъде). От проф. Герджиков наистина нямам впечатления, а и нали акцентът е върху кандидатите за вицепрезидент, затова продължавам по темата.

  Полковник Невяна Митева е офицер от Военновъздушните сили на Българската армия и председател на Сдружението на жените военнослужещи. Плувкиня, участва на Олимпиадата в Сеул, където печели 6-о място с националната щафета 4х100 метра бътерфлай (заедно с легендарната Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова), както и 12-о място индивидуално на 100 метра бътерфлай. Съпруга е на ген.-майор Явор Матеев, който между 2015-а и 2019-а година е командир на 68-а бригада „Специални сили“, която през 2016-а година става първата след края на Втората световна война българска военна част, стъпила на територията на Вардарска Македония (при тържественото отбелязване на годишнината от боевете при Страцин и героизма на Парашутната дружина, на която 68-а бригада е приемник).

  Освен това, можете да проверите в Гугъл актуалните снимки на Йотова, Митева и Касимова-Моасе (обективно, първата е в по-напреднала възраст, но другите две са на практика връстнички).

  Или не, това последното беше объркващо. Привлекателната дамска визия може да добави мъжки вот, но и да отблъсне женски…

  *“Изборът на Софи“ е роман на Уилям Стайрън, разказващ за съдбата на еврейка, майка на две деца, която по време на Втората световна война трябва да избере кое от децата ѝ да живее и кое да умре в концентрационен лагер.

  ***

  Димитър Петров е магистър по Социология от СУ „Св. Климент Охридски“ и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия.

  Член на Контролния съвет на Младежки консервативен клуб. Секретар е на „Един завет“ – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.  

  1 коментар

  1. Асен

   „Да, България“ отново са избрали да заемат национално БЕЗотговорна позиция!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg