• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  COVID-19 ни отне един от най-добрите треньори в българския хандбал
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: sport-vt.com

  Йонка Генчева си отиде ден преди да навърши 68 години

  Тежък удар понесе великотърновският спорт и българският хандбал – COVID-19 отне живота на голямата треньорка Йонка Генчева, която почина тази сутрин в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ след тежко боледуване, съобщава sport-vt.com. Един ден, преди да навърши 68 години…

  Йонка Генчева бе най-успешният треньор в историята на великотърновския хандбал – 43 шампионски титли на България като треньор с подрастващите и жените на “Етър-64”. С представителния отбор има спечелени 10 титли и 13 Купи на България. Целия си живот тя отдаде на спорта – първо шампион на страната по волейбол, създавала е и шампиони по баскетбол, състезателка по хандбал. На 25 години слага край на състезателната си кариера и поема първо девойките старша възраст на „Етър-64“, а от 1999 г. вече е начело на женския отбор. Следват титла след титла във всички възрасти… Йонка Генчева е избирана за Треньор № 1 на Велико Търново.

  Обожаваше да работи с подрастващи, в последните години показваше първите стъпки на хандбала и на децата от СУ „Емилиян Станев“, докато продължаваше да води първия отбор на „Етър-64“. Последните й отличия т.г. бяха Купата на България и вицешампионска титла с „Етър-64“.

  “Щастлива съм, че всички мои състезателки успяват, нямам неуспяла хандбалистка в една или друга област. Спортът дава дисциплина, учи ни да работим в екип, те учат от мен, аз се уча от тях. Като треньор спортът дава едно удовлетворение от това, което правиш, непознати хора ме срещат по улиците и ми благодарят. Просто съм един щастлив човек”, сподели в последното си интервю Йонка Генчева.

  Поклон пред паметта й!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg