• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  9-годишно момче от Варна ще катери 400-метров маршрут по Централната стена във Враца
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Личен архив

  Ако преодоляването на маршрута мине успешно Михаил ще бъде най-младият български катерач, изкачил Централна стена

  Михаил Рафаилов е една от най-младите и обещаващи надежди на българското катерене, а любовта към книгите и участието му в хора на варненските момчета са само допълнително доказателства за това, че ни очаква един по-добър и интересен свят, съграден от талантливите деца на България, разказват от 360mag.bg.

  Едва на девет, Михаил вече е познат сред катерачите в България – носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал немалко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудни скални маршрути в България. Дори и малък, като всеки катерач и той се стреми към все по-големи предизвикателства и постижения. Такива, които ти осигуряват вълнуващи емоции, но и те учат на доверие, търпение, постоянство, благодарност, уважение. Изкачването на тези маршрути е нещо много повече от спорт или приключение, то е сбъдване на една мечта, то е преживяване, което остава в теб завинаги и завинаги те променя.

  В България такива са маршрутите на Централна стена във Враца – едни от най-високите и красиви турове за традиционно катерене в България и на Балканския полуостров. Естествено към тях е обърнат и погледът на Михаил като следващ негов проект. Той ще бъде част от традиционния есенен лагер на варненския клуб по катерене във Враца и е планиран за периода 10 – 17 октомври 2021.

  В този период, ако метеорологичните условия са подходящи, Мишо в тройна свръзка с баща си – Росен Рафаилов и още един от опитните варненски катерачи, ще направят опит да изкачат тур Винкелите – 380 метра красив, традиционен маршрут, изкачен за първи път на 13-14.05.1961г. от Георги Атанасов и Ангел Петров. Ако преодоляването на маршрута мине успешно Михаил ще бъде най-младият български катерач, изкачил Централна стена.

  За Мишо и останалите варненски алпинисти катеренето е много повече от екстремно приключение, то е създаване на верни приятели, изграждане на доверие, връзка, принадлежност и ценностна система.

  Всеки който се докосне до това, става част от културата наречена катерене, научава какво има истинска стойност и припознава ценностите на тази общност като своя вътрешна мотивация, разбиране за света и начин на живот.

  Вярвайки в тази култура и ценности като доверие, любов, уважение и почитане на хората и природата и стремейки се да възпитават това сред все повече деца, варненският клуб по спортно и скално катерене Варнаклайминг, част от който е и Мишо, са посветили планираното изкачване на Централна стена на благородната кауза да направят катеренето във Варна по-достъпно за всички деца и младежи.

  Желанието им е чрез това постижение да популяризират този спорт и да привлекат повече хора, които да подкрепят каузата им. Целта е да се съберат средства, с които да се осигурят безплатни тренировки по катерене за деца и младежи във Варна. Със средствата събрани от дарения ще могат да се покрият разходите за наем на залата и за осигуряване на необходимия инвентар за децата. Времето и усилията, които инструкторите и всички членове на клуба влагат в работата си с децата, е напълно безвъзмездно и посветено на съхранението и развитието на този прекрасен спорт и тази уникална общност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg