• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба на Арменаг Мардиросян реди Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Експозицията ще бъде открита на 12 октомври и може да бъде разгледана до края на месеца

  Градска художествена галерия „Борис Георгиев” представя варненския художник Арменаг Мардиросян. Изложбата е по инициатива на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ Варна.

  Експозицията ще бъде открита на 12-и октомври от 18:00 часа и може да бъде разгледана до 31-ви октомври.

  Aрменаг Мардиросян е роден на 13 декември 1968 година в град Варна. Там завършва своето средно и висше образование. От ранна детска възраст е любител на изобразителното изкуство. Отбива военната си служба във ЧФ като моряк в Първи Дивизион. Прекият допир с морето формира и усилва любовта му към него. Той е очарован от безбрежността на морските вълни и силата на морската стихия. Многократните му плавания са запечатвали капризите на морската шир, от спокойни и лазурни пейзажи до страхотни, ужасяващи картини. Въпреки че никога не е взимал уроци по рисуване, 2015-та е годината, в която той решава да се върне към своето хоби. Започва да рисува маслени картини, основно маринистика, но изпитва и влечение към рисуването на арменски и други християнски храмове. „Съвременният Айвазовски” – така го наричат приятелите и това му дава вдъхновение още по-смело да навлезе във водите на изкуството. Движението на изображението кара наблюдателя да усети неизмеримата дълбочина на рисунъка.

  През 2019 г. под егидата на Министерството на културата на Република България, AGBU-София и AGBU-Варна, Арменаг участва в изложба „Армения и България – цветове и форми“. През 2020 г. на благотворителен бал, организиран от AGBU-Варна е предоставена безвъзмездно и закупена негова картина с благотворителна цел, средствата от които отиват за подпомагане на български студенти. Негова творба е продадена на търг, организиран от AGBU-Варна с благотворителна цел, средствата от който отиват в помощ на пострадалото мирно население след войната в Арцах през 2020 г.

  През месец май, 2021 г. Арменаг Мардиросян участва в изложбата „Гордостта на варненските арменци“ по повод 103 години от обявяването на първата Независима Арменска Република, организирана от Народно читалище “Св. Саркис – 2007”. Негови картини радват стените на частни колекционери. Под талантливата му четка се появяват пейзажи и събития, които са докоснали и развълнували твореца и той откровено е изобразил тези моменти в маслени платна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg