• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Везиева: Една част от протестите са резонни, а друга инспирирани
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Една част от протестите са резонни, а друга инспирирани, коментира пред Нова тв служебният министър на икономиката Даниела Везиева. „Ние сме служебен кабинет с много сложна задача. Налага ни се да решаваме системни проблеми. Определено има политически план, който е атака срещу служебното правителство”, оправда се Везиева. Според нея през 2019г. на второ четене е спрян проект за изменение на Закона за климата и климатичните условия, който към днешна дата щял да облекчи ситуацията.

  „Ние не сме подготвени за този преход. Икономиката и енергетиката ни са изцяло ориентирани към въглищния добив”, обясни икономическият министър. Тя изтъкна, че в резултат на промяна в методологията на КЕВР от 1 юли всички малки и средни предприятия са на пазара на електроенергия. Тъй като много от тях не са сключили дългосрочни договори за доставка, сега са принудени да купуват ток от най-скъпия пазар – т.нар. „ден напред”.

  Относно Плана за устойчивост Везиева бе категорична, че няма риск страната ни да загуби пари.

  „Служебният кабинет ще го внесе в края на седмицата и в четвъртък ще бъде гласуван. В петък той ще бъде внесен в Европейската комисия. Предстои тежка битка по защитата на този план и сроковете в него. Ще бъдем водени само от националния интерес”, подчерта икономическият министър. По думите й ще се настоява пред Брюксел за по-гъвкава политика за въглеродните емисии, а срокът, който сме избрали, също бил въпрос на преговори.

  „По отношение на ДДС и намалената ставка за храните, определено считам, че това трябва да продължи като тенденция и политика. Това ще подпомогне компенсанцията на инфлацията, защото ние нямаме особено големи механизми за потискането й”, обясни Везиева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg