• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Собственикът можело да спасява заседналия кораб
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Подобна акция може да се извърши най-рано през април, заради метеорологичните условия, отбелязаха от Морска администрация

  Корабособственикът все още не е обявил “Вера Су” за потънало имущество. Това каза капитан Валентин Енчев от ИА “Морска администрация”, той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка, информира Радио Варна.

  Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.

  Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района, заявиха на брифинг представители Морска администрация.

  Три са основните версии за наводняването на плавателни съд. От Морска администрация не отрекоха, че има съмнения корабът да е бил умишлено наводнен.

  80% от водата в машинното отделение е нахлула през тежката врата на кърмата заради лошо уплътнение. Машинното отделение се е пълнило с дни. Второ предположение е, че е имало пукнатина на преградата межди машинното отделение и баластните танкове.

  За да се провери дали вода е нахлувала само през не добре уплътнената врата, ще бъде извършен експеримент, като бъде изпомпено количеството в машинно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg